Příběh z jáchymovských lágrů. Za svůj román Uranova získala Lenka Elbe Magnesii Literu

26. leden 2022

Spisovatelka Lenka Elbe ve své knize Uranova zabrousila na západ Čech, konkrétně do Jáchymova. Inspiroval ji příběh jejího dědy, který strávil nějaký čas jako politický vězeň v uranových dolech v Jáchymově.

Anglická dívka Angela, která má těsně před svatbou, se v srpnu roku 1968 vydá do Československa, konkrétně do Jáchymova, navštívit rodinu svého otce, kterého nikdy nepoznala. Poslední, co od ní její snoubenec Henry uslyší ze sluchátka telefonu, je slovo „chleba“. Pak se po Angele prostě slehne zem. Tak začíná pozoruhodná románová prvotina Lenky Elbe.

Autorka za svou prvotinu získala ocenění v kategorii Debut roku v rámci cen Magnesia Litera 2021. „Je to příběh z roku 1999, na pozadí událostí, které se děly v 50. letech. Do Jáchymova se vydává Angličan, kterému se tam v roce 1968 ztratila přítelkyně. V městečku je postupně vystaven vlivu historie, která se do města vepsala,“ přiblížila Lenka Elbe.

Kde se u ženy narozené v Lounech a žijící v Praze vzal nápad zasadit příběh do Jáchymova? „Zájem o dění v 50. letech podnítilo vyprávění mého dědy, který byl nějakou dobu v Jáchymově jako politický vězeň. Měla jsem vyprávění z první ruky, fascinovalo mě to a vždy jsem se k tomu chtěla nějak vyjádřit,“ řekla Elbe.

Podívala se někdy do Jáchymova, jak na ni město působilo? A jak dlouho ji trvalo knihu napsat? Nejen o tom byl rozhovor. Poslechněte si!

autoři: Radim Jehlík , nkr
Spustit audio