Při změnách času přibývá na silnicích střetů se zvěří

V noci se měnil čas ze zimního na letní. Posun o hodinu dopředu přináší i zvýšený počet dopravních nehod s migrující zvěří.

„Kvůli změně času dramaticky přibývá střetů aut se zvěří na silnici,“ říká Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina. „Němečtí odborníci vypočítali, že v období střídání časů těchto nehod přibývá zhruba o 20 procent,“ vypočítává.

Je to dáno tím, že zvířata mají svůj biorytmus, chodí pravidelně například na pastviny, pravidelně přecházejí přes určité části krajiny a vybírají si části dne, kdy je klidněji, kdy je člověk neruší a je méně intenzivní provoz.

„Po změně času provoz skokově naroste a zvířata se tomu nedokážou tak rychle přizpůsobit, a proto nehod tak výrazně přibývá,“ popisuje Dalibor Dostál zásadní změny, které změny času do života zvířat přinesou.

„Bylo by dobře, kdyby byl jen jeden čas a to ten zimní, středoevropský,“ myslí si ředitel oragnizace Česká krajina.

„V tomto případě se ukazuje, že člověk je s přírodou stále spojený. Studie naznačují, že po přechodu na letní čas přibývá u lidí infarktů, mrtvic nebo také potratů u žen, které podstoupily umělé oplodnění,“ odkazuje Dostál na studie z USA.

Zavedení jednoho času by podle něj odstranilo nepříjemné interakce člověka s přírodou. Dopravních nehod za současného stavu skokově přibývá dvakrát ročně, při přechodu na letní i zimní čas.

Znovu si hodinky přeřídíme v neděli 27. října. Hodiny se posunou ze 3:00 na 2:00.

Podle Výboru pro dopravu a turistiku Evropského parlamentu by poslední změna času v členských zemích EU mohla nastat v roce 2021.

autoři: Michal Kliment , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Sever
Spustit audio