Při výstupu na rozhlednu Třasák se strachy třást rozhodně nemusíte

Rozhledna Třasák se nachází v obci Útvina nedaleko města Toužim v Karlovarském kraji. I když svou výškou nepatří zrovna mezi nejvyšší rozhledny, vůbec to nevadí. Rozhledy jsou z ní i tak velice pěkné.

Jeden z výhledů nabízí pohled na obec Útvina

„Už je to skoro 20 let, co nás napadlo postavit tady rozhlednu. Možná to bude znít divně, ale původně to měly být jen sloupy, kde měli hnízdit čápi. Tři sloupy, na tom čapí hnízdo, aby ti čápi, kteří sem létají, měli kde být,“ popsal původní záměry stavitel a majitel rozhledny Třasák Václav Krysl. Následně zde vznikla rozhledna, na níž toto hnízdo mělo být umístěno. K tomu ale nakonec nedošlo. Rozhledna je tvořena dřevěnými sloupy na železných patkách s kamennou podezdívkou.

Kam z malebné rozhledny uvidíte? „Vidíme do města Toužim, samozřejmě obec Útvinu, okolní kopce, Mirotický vrch a hlavně vidíme Třebouňský vrch, kde máme takovou zvláštnost – zbudovali jsme tam průsečík 50. rovnoběžky a 13. poledníku. Těchto míst je v republice jen 10 a my tu jedno takové máme,“ sdělil Krysl.

A jak přišla rozhledna ke svému jménu? „Když jsme to tehdy namalovali a ukázali strýci, který byl projektant, tak řekl, že se to bude třást. Všichni jsme se tomu zasmáli a dali jsme tomu takovéto jméno,“ uvedl Krysl. Pravdou je, že po výstupu na vrchol rozhledny je možné cítit lehké kymácení konstrukce, není to však nepříjemné, natož nebezpečné, jak potvrdil i stavitel rozhledny: „Trošku se chvěje, zpevnili jsme ji ještě vzpěrami a není to nic nebezpečného.“

Pokud se na rozhlednu Třasák vydáte, je možné, krom již zmíněného Třebouňského vrchu, navštívit také bývalý lom nedaleko Hlinek s krásnými čedičovými varhany, anebo například obec Otročín, kde se dle slov pana Krysla lze osvěžit u místního pramene, který zde vyvěrá.

„Rozhledna se sice nachází na našem soukromém oploceném pozemku, ale je to tady celoročně přístupné a lidé jsou tu vítáni,“ dodal stavitel a majitel rozhledny Třasák Václav Krysl.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio