Při úpravách hřbitova v Kraslicích byly údajně poničené hroby. Zákrok stále budí emoce

28. březen 2019 12:55

Lidé v Kraslicích na Sokolovsku kritizují způsob úpravy hřbitova v městské části Tisová. Zaměstnanci technických služeb tady údajně nešetrně káceli stromy, které poničily několik starých hrobů.

Vypálená místa a pokácené stromy na hrobech - tak to vypadalo na hřbitově v Tisové v Kraslicích na Sokolovsku. Místní lidé práci zaměstnanců technických služeb kritizují a považují to za neúctu k zemřelým. Vedení města i společnosti se omluvili a slíbili nápravu. Pietní místo už je uklizené, zákrok technických služeb ale stále budí emoce.

Město chtělo situaci vysvětlit, omluvit se za ní, při setkání s veřejností na hřbitově, schůzku ovládaly silné emoce. Vedení města při místní vyzvalo, aby se k plánovaným úpravám vyjádřili a případně i sami připojili.

Od roku 1983 slouží hřbitov pouze jako pietní místo

Ředitel technických služeb Robert Vopička připomněl, že na hřbitově se od roku 1983 nesmí pohřbívat a slouží pouze jako pietní místo, přestože některé hroby jsou stále udržované. „U jediného náhrobku došlo k odlomení jeho části, je ale velmi sporné, jak se to stalo. Odvezli jsme ho ke kameníkovi. Jde ale o opuštěný náhrobek, ke kterému se nikdo nepřihlásil,“ řekl Vopička.

K pálení větví z kácení podle něj pracovníci technických služeb využili místa mimo současné hroby. Uznal ale, že mohlo jít o zaniklá hrobová místa. Právě to bylo předmětem velké kritiky obyvatel. Někteří tvrdí, že na hřbitově pálily technické služby i pneumatiky.

Setkání zástupců města s veřejností

Město Kraslice nechalo na hřbitově pokácet zejména jehličnaté stromy, nálety z nedalekého lesa. Odstranit bylo nutné i některé další stromy, které už podle dendrologického průzkumu byly nemocné nebo nebezpečné. Zachovány zůstaly aleje podél hlavních cest.

Podle místostarosty Miloslava Posledního bude část stromů nahrazena mladými. Zanedbané, dlouhodobě opuštěné hroby by současně měly být postupně odstraněny a místa upravena tak, aby se dala udržovat standardní parkovou úpravou.

Město prozkoumá, o které hroby se skutečně nikdo nezajímá a které naopak navštěvují alespoň příležitostně například pozůstalí z Německa. Na úpravy hřbitova už mají Kraslice zpracovanou projektovou dokumentaci, termín dalších prací zatím nestanovilo.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio