Při troše štěstí a správné péče vám hvězdník vykvete na Vánoce

1. prosinec 2019

Hvězdník nejspíš znáte, ale pod nesprávným názvem Amaryllis, amarylka, jak mu říkávaly naše babičky. Správný latinský název je Hippeastrum, česky hvězdník nebo také zornice. Rostlinu si pořizujeme kvůli jejím překrásným květům.

„Hvězdníku je asi 75 druhů. U nás se pěstují výhradně hybridy, s původními druhy se setkáváme jen zřídka. Když uvidíte rostlinu v květu, pravděpodobně neodoláte a koupíte si ji,“ prohlašuje s přesvědčením zahradník z Plzně-Křimic Tomáš Pražák. Květní stonky vyrůstají z obří cibule, ojediněle mohou být až čtyři. Květy bývají různé velikosti a barev, nejčastěji červené, růžové a bílé. Hvězdník většinou kvete koncem prosince, po odkvětu má řemenité listy dlouhé 40 až 80 cm.

Jak se postarat o zakoupenou rostlinu

„Ať už si koupíte cibuli nebo rozkvetlou rostlinu, vždy jí musíte zajistit kvalitnější substrát. Používáme jednodruhový, může být těžší, písčitý. Na dno kořenáče přidáme nejméně 2 cm drenáže, např. keramzitu. Cibule musí být v kořenáči z jedné poloviny až dvou třetin nad zemí, aby nezačala zahnívat. A kořenáč by měl být jen o trochu větší než cibule,“ doporučuje zahradník.

Pěstování hvězdníku v sezóně

V době, kdy má cibule listy, rostlinu pravidelně zaléváme a hnojíme, aby si uložila živiny na květ. Jako u každé cibulnaté rostliny ale se zálivkou opatrně, nepřelévat!

Příprava na kvetení

Jak zařídit, aby nám hvězdník kvetl o Vánocích? Koncem srpna postupně omezujeme zálivku, až ji úplně ukončíme a necháme cibuli odpočívat. Vyndání z kořenáče není nutností, ale ani tím nic nezkazíme. „V prosinci, když se začne objevovat květní stvol a bude vysoký asi jako dlaň, cibuli zase zasadíme a začneme mírně zalévat. Můžeme lehce přihnojit. Teplota by měla být kolem 22 až 25 °C,“ radí Tomáš Pražák, „správná péče ve velké míře přispěje k tomu, aby rostlina vykvetla.“

Hvězdník po odkvětu

Aby se cibule zbytečně nevysilovala tvořením semeníků, odstraňujeme květy hned po odkvětu. Pak necháme narůst listy. Zimujeme při 12 až 14 °C na suchém místě. V létě můžeme hvězdník umístit venku, i do záhonu, ne na přímé slunce.

Choroby a škůdci

„U hvězdníku se můžeme setkat s houbovou chorobou červená spála. Té předejdeme mořením cibule před výsadbou ve fungicidním roztoku. Ze škůdců by se mohla objevit cibulovka narcisová, její larvy napadají cibule. Také proti ní pomáhá moření před výsadbou,“ říká křimický zahradník Tomáš Pražák.

Množení

Hvězdník si můžeme namnožit dceřinými cibulkami.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.