Při slavnostní inauguraci byl uveden do úřadu nový rektor Západočeské univerzity v Plzni

3. duben 2015

Nový rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček byl při slavnostní inauguraci 1. dubna slavnostně uveden do svého úřadu. Z rukou předsedy akademického senátu Petra Tomiczka převzal rektorské insignie - řetěz a žezlo.

Inaugurace se zúčastnili mimo jiné představitelé Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Václavem Šlajsem, představitelé města Plzně v čele s primátorem Martinem Zrzaveckým a další významní hosté, mezi nimi například filozof a vědec Ivan M. Havel nebo europoslanec Evžen Tošenovský. Slavnostnímu aktu byli přítomni také zástupci ministerstva školství, rektoři vysokých škol, představitelé významných firem a institucí spolupracujících se ZČU, členové akademické obce a studenti.

Třiapadesátiletý Miroslav Holeček vloni v listopadu zvítězil ve volbě nad bývalou rektorkou Ilonou Mauritzovou a dalšími dvěma kandidáty. Ve funkci stráví čtyři roky. Poté by Západočeskou univerzitu rád viděl jako špičkovou vzdělávací instituci.

„Univerzitu, která je jednak něčím známá (všichni ví v Evropské unii, že tady se dělá špičkových několik věcí), za druhé univerzitu, na kterou přijdete a cítíte, že jste v mezinárodním prostředí, studenti mluví plynně anglicky, jsou tady cizojazyčné nápisy. A dále, že univerzita je vnímána velmi dobře studenty, kteří na ní studují i těmi, kteří absolvovali, čili aby vzdělávání mělo prestiž."

Nový rektor Miroslav Holeček povede Západočeskou univerzitu v Plzni do konce února 2019.

Spustit audio