Při opravě kostela v Černošíně se našly vzácné fresky

15. říjen 2019 09:00

Restaurátoři je odkryli při opravě vnitřních omítek. Vedení města rozhodlo, že fresky zachová pro další generace.

Od půlky května letošního roku je kostel svatého Jiří v Černošíně uzavřen veřejnosti. Opravují se tu totiž vnitřní omítky. Během prací čekalo na restaurátory také jedno překvapení. Minulý týden objevili malbu pod starou omítkou.

„Při snímání vstupu do kostela jsme našli fragmenty, nespíš fresky nejpůvodnější vrstvy. Podle památkářů se jedná o jakýsi malovaný oltář, který úplně mění význam vstupu. Není to tím pádem jen obyčejná chodba nebo vstup do kostela, ale je to samostatné místo, které má svoji duchovní hodnotu. Budeme se to snažit obnovit a povýšit vstup na něco víc,“ popsal restaurátor Patrik Janka.

Během posledního půl roku restaurátoři pracovali na obnově výmalby celé lodi kostela a na schodišti nad kazatelnou. „Barevně se navazovalo na předchozí úpravy v presbytáři a sakristii. Zdi jsou světle béžové, sokl je hnědý s výraznou linkou, která odděluje spodek lodi s hořejším prostorem,“ vysvětlil Patrik Janka.

Podle odborníků se nalezené fresky datují do 18. století

„Je to nejstarší vrstva, takže vzhledem k tomu, že byl v polovině 18. století kostel po požáru přestavován, mohly by být fresky svým původem datovány do této doby nebo do konce 18. století,“ popsal restaurátor Patrik Janka.

Čtěte také

Podle stavební techničky Aleny Kadlecové, která pracuje pro město Černošín, bude moci v budoucnu vzácné fresky obdivovat i veřejnost: „Na začátku byly dvě varianty. Buď fresku opět zakrýt, anebo zrestaurovat a zpřístupnit. Rozhodli jsme se nakonec pro druhou variantu.“

Teď bude rekonstrukce kostela svatého Jiří v Černošíně pokračovat opravou věžních oken a vstupních dveří. Poprvé se kostel otevře v prosinci na vánoční koncert zpěvačky Báry Zemanové.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio