Přežila bombardování za druhé světové války i likvidaci přilehlého nádražního areálu. Co bude s tuhnickou vrbou?

13. červen 2019 10:00

Památná vrba v Karlových Varech - Tuhnicích stojí už víc než sto let a místní obyvatelé už ji považují za nedílnou součást města. Přežila už mnohé, v minulém týdnu ji ale poškodil silný vítr s deštěm.

Památnou vrbu v karlovarské čtvrti Tuhnice poškodil silný vítr a prudký déšť. Hrozí jí pokácení

Poničená památná vrba

Jeden ze symbolů karlovarské městské části Tuhnice, památnou vrbu poničil v noci ze čtvrtka 6. června na pátek 7. června prudký déšť a vítr. Z kmene stromu se odlomila silná větev, která tvořila část koruny.

Minulý týden jsme vás ve vysílání Českého rozhlasu Karlovy Vary informovali o poškození památné vrby v Karlových Varech. Silný vítr poničil část koruny stromu, který patří k symbolům městské části Tuhnice.

Podle ředitele Správy lázeňských parků Miroslava Kučery, chtějí karlovarská správa parků a majitel soukromého pozemku, na kterém více než stoletý strom stojí, vrbu zachránit. Odborníci by tady chtěli vytvořit takzvané živé torzo stromu. To znamená, že strom zachovají i v takto poškozeném stavu. Jen bude potřeba zmenšit stávající korunu vrby.

Konečné rozhodnutí to zatím není, jedná se o předběžný záměr, na kterém se shodly všechny zúčastněné strany. Tedy majitel pozemku, správa parků, odborníci i obyvatelé Tuhnic. Spolek „Žijeme Tuhnice“ a další dobrovolníci z této čtvrti nechali u památného stromu vytvořit informační ceduli o jeho historii. V následujících dnech by měli k památné vrbě dorazit odborníci, konkrétně arboristé a dendrologové, a prozkoumat její stav. Zatím totiž své posudky dělali jen na základě fotografií.

V rámci prevence instalovali zaměstnanci správy bezpečnostní pásky v bezprostřední blízkosti vrby, aby se případně nikomu nic nestalo. Miroslav Kučera prozradil, že společně s kolegy ze Správy lázeňských parků uvažují o jakémsi naklonování památné vrby, a to v případě, že by se jí do budoucna ještě něco stalo.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio