Přes dvacet umělců podpořilo stavbu jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech

18. únor 2020 12:00

Výstava v karlovarské Galerii umění nazvaná Karlovarský salon 2020 má pomoci stavbě jezdecké sochy Karla IV. v krajském městě. Scénář je následující: dvacet čtyři umělců vystavilo své práce, které věnovali karlovarskému Rotary klubu.

Výstavu Karlovarský salon 2020 můžete v karlovarské Galerii umění vidět do prvního března. Po jejím skončení se v červnu uskuteční dražba obrazů a její výtěžek se stane součástí balíku peněz ve veřejné sbírce na stavbu nové sochy zakladatele města Karlovy Vary. Zatím se podařilo získat jeden milion korun, potřeba je osm milionů. Socha by měla stát poblíž karlovarských Císařských lázní.

Jeden z vystavených obrazů: Miloš Bárta, Čekání na Karla

Jednou z výtvarnic, které věnovaly svou práci, je Varvara Divišková. „Jedná se o Ochridské jezero, patří k mým vzpomínkám na Makedonii," představila svůj obraz karlovarská malířka. Na výstavě je z čeho vybírat. „Hodně mě potěšily tři práce Václava Balšána, obraz Jiřího Juna a Milana Maura,“ jmenovala malířka namátkou některá z vystavených děl.

Plán na stavbu sochy podporuje také ředitel karlovarské Galerie umění Jan Samec, i jeho vystavená práce bude na prodej. Přestože v Karlových Varech už jsou tři sochy Karla čtvrtého, každá v jednom s posledních třech století. Podle Samce a řady karlovarských patriotů by si lázeňské město sochu zasloužilo. „Měla by reprezentovat naší generaci, jaký my máme vztah k zakladateli tohoto města. Myslím si, že nám neudělá žádnou ostudu. Obdobnou sochu jsem nikde neviděl a troufám si tvrdit, že není nikde na světě,“ poznamenal ředitel karlovarské Galerie umění v souvislosti s návrhem Michala Gabriela.

Cílem výstavy je i popularizace plánu stavby sochy

„Je to především obrovský signál do společnosti, abychom na pilířích, které tvoří veřejná sbírka, město Karlovy Vary a kraj dali ty peníze dohromady,“ uvedl František Piškanin za karlovarský Rotary klub, který stojí za organizací sbírky a aktivit okolo plastiky.

Jak připomněl ředitel Samec, výstava chce navázat na tradici karlovarských výtvarných salonů ze šedesátých let minulého století, které byly v galerii pořádány ve spolupráci s tehdejší pobočkou Svazu českých výtvarných umělců. První se uskutečnil v roce 1961. Výtvarníci si za časů ředitele Jana Šafránka vybírali svá díla k vystavení na salonu sami. „Tak svobodomyslný princip nebyl pochopitelně akceptovatelný pro takzvanou normalizaci společnosti, nastolenou počátkem sedmdesátých let pookupační komunistickou vládou dirigovanou sověty, proto se poslední Karlovarský salon uskutečnil v roce 1972,“ uvedl Jan Samec.

Vystavující umělci:

Václav Balšán, Miloš Bárta, Lenka Březinová, Varvara Divišová, Michal Gabriel, Zdeněk Halámek, Bohdana Holubcová, Bořivoj Hořínek, Viktor Chalepa, Zbyněk Illek, Jiří Jun, Stanislav Kožený, Jiří Kožíšek, Lukáš Lerch, Milan Maur, Eduard Milka, Jan Samec, Jan Samec jr., Lenka Sárová Malíská, František Steker, Petr Strnad, Michal Špora, František Tumpach, Jaroslav Vlasák.

Jezdecká socha Karla IV:

Autorem návrhu jezdecké sochy je akademický sochař Michal Gabriel, vedoucí Ateliéru sochařství I. na Fakultě umění VUT v Brně.

Čtěte také

Socha má být vysoká šest metrů, bude tvořena pláty z nerezové oceli. Kůň i Karel IV. budou díky různě vrstveným plátům vypadat obdobně jako z 3D tisku. Podstavec budou tvořit rovnoběžně umístěné lamely, díky mezerám mezi nimi bude podstavec při pohledu z různých stran jako monolit nebo jako průhledný. Uvnitř podstavce bude umístěna Svatováclavská koruna, kterou uvidí lidé opět jen z určitého úhlu, bude tak v podstavci částečně schovaná. Váha sochy je odhadovaná na 24 tun. 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio