Přelom 70. a 80. let ve znamení diskotékové hudby

5. prosinec 2019

Kdo vkročil do osvětleného tanečního kruhu, byl chycen rytmem a nebylo úniku. A hudební průmysl to uměl pořádně roztočit, sázel do éteru jeden diskohit za druhým. Jedna z formací, která měla tehdy okamžitý úspěch, si říkala Ottawan.

Slovo "disco" je zkrácené slovo "diskotéka". První diskotéka se objevila ve Francii v roce 1961. V takové diskotéce, nebo spíše nočním klubu, nevystupovaly kapely, namísto toho se zde pouštěla hudba přímo z vinylových desek. Samotný pozdější nově vzniklý styl disco prošel bouřlivým vývojem. Kombinací stylů a žánrů elektronické taneční hudby, jež má původ v Evropě na začátku 80. let, vznikl hudební žánr Euro disco. Z nových prvků europopu a diska vznikly nové hudební styly jako například Italo disco z osmdesátých let.

Jedním z jeho představitelů byla popová hudební dvojice Ottawan, která se stala známá především díky hitům "D.I.S.C.O." a "Hands Up". Chytlavý debutový singl "D.I.S.C.O." byl v Evropě v roce 1980 obrovským tanečním hitem a dokonce se dostal na druhé místo ve Velké Británii, kde zůstal v žebříčcích po dobu 18 týdnů. Zpívá se v něm například „je neodolatelná, je moc sexy, je tak roztomilá, je disko."

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.