Překontrolujte zádíčka celuloidových panenek, možná máte doma sběratelský poklad

29. prosinec 2021
Poklady minulosti

Vzácné nejen pro sběratele jsou panenky Ema firmy Arko z Černošína na Tachovsku. Vyráběly se totiž jen dva roky.

Panenka Ema, kterou poznáme podle nápisu Arko na jejích zádech, je pro všechny sběratele panenek cenným artefaktem. Možná, že Emu máte na půdě mezi starým haraburdím i vy. 5 celuloidových krasavic má ve sbírce také černošínské muzeum.

„Panenky se tady vyráběly ve 40. letech 20. století, pak se formy i materiály přestěhovaly do Tachova. To už se panenka začala vyrábět pod názvem Technoplast,“ vysvětlil starosta města Černošín Miroslav Plincelner.

Firma ukončila v Černošíně svoji činnost v roce 1948, tedy pouhé 2 roky po začátku výroby. Panenek Ema se proto nestihlo vyrobit mnoho, a tak jsou mezi sběrateli raritou. Celuloid je navíc křehký, podléhá zkáze, proto jsou tyto hračky ještě vzácnější.

Hračka je velká 36 centimetrů a má buď hnědé, nebo modré oči. „Panenky se původně vyráběly bez oblečení, byl to takzvaný plaváček. Oblečení na našich panenkách je dílem sběratelů a jejich tvořivosti,“ vyprávěl starosta.

Panenky se muzeu podařilo sehnat na základě výzvy v časopise. „Přijeli k nám sběratelé, manželé z Prahy, měli plný kufr panenek, a protože si řekli, že Ema se v Černošíně vlastně narodila, rozhodli se nám tady jednu nechat,“ doplnil Miroslav Plincelner.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio