Představujeme nové nahrávky Orchestru lidových nástrojů Plzeňského kraje

10. únor 2021

Na přelomu července a srpna 2020, v mezidobí mezi koronavirovými vlnami, proběhl ve Spáleném Poříčí vydařený, už 5. ročník letní dílny pro mládež zaměřený na interpretaci lidové hudby českých regionů. Orchestr lidových nástrojů Plzeňského kraje (OLN PK), který tvoří účastníci této akce, stihl pak ještě na poslední chvíli před vládním omezením v říjnu 2020 natočit výsledek své letní práce v rozhlasovém studiu v Plzni.

Orchestr lidových nástrojů Plzeňského kraje je volné sdružení členů dětských a mládežnických lidových muzik nebo studentů a absolventů hudebních škol, vesměs z plzeňského regionu. Během uplynulých pěti ročníků však tato ojedinělá letní hudební dílna ve Spáleném Poříčí přilákala i hráče na smyčcové nástroje, klarinetisty a dudáky z jižních Čech, Karlovarska, Prahy, a dokonce i z Moravy! Na čtyřicet mladých muzikantů se v prostorách spálenopoříčského zámku, v okolním parku a vlastně kdekoliv v obci pravidelně soustřeďuje na zlepšení svých technických a interpretačních dovedností a na prohloubení svého poznání tradiční lidové kultury našich předků.

Plzeňská hudební tradice a nové snímky

Zmíněné mladé hudební těleso vychází ve svém pojetí a repertoáru z tradic někdejšího profesionálního rozhlasového Plzeňského lidového souboru a jeho autorského zázemí. Hraje tedy úpravy lidových písní Zdeňka Bláhy, Zdeňka Lukáše, Jaroslava Krčka, Jana Slimáčka či Jiřího Temla. Má však také svůj originální repertoár, který představují aranže i autorské skladby Dalibora Bárty, Josefa Kuneše a Zdeňka Vejvody. Vedle posledně jmenovaných se v roli lektorů prázdninové dílny v roce 2020 osvědčili houslistka Kateřina Palátová, violisté Kateřina Kovaříková a Miljo Milev. Organizace setkání se znovu ujala Jana Frühaufová.

Setkání s hudební klasikou – pokud o ní lze v oboru tradiční lidové hudby vůbec hovořit – pro nejmladší generaci neztrácí svoji přitažlivost. Dokládá to jeden z nových rozhlasových snímků OLN PK, skladba Zdeňka Bláhy s názvem Štandrle pro klarinet. Sólového partu se ujal Jakub Škarda a výsledkem je vynikající výkon sólisty i orchestru, který řídí Dalibor Bárta. V nových skladbách a úpravách se jako sólisté představili dudačka Gabriela Knetlová a zpěváci Simona Hudecová, Alžběta Lafatová, Jakub Frühauf a Zdeněk Vejvoda j.h.

Letní hudební dílna

Novinkou loňského 5. ročníku letní dílny lidové hudby českých regionů byl výjezdní koncert OLN PK v centru Rokycan. Z dalších plánů orchestru vinou pandemie bohužel prozatím sešlo: neuskutečnily se festivaly ve Strážnici a ve Strakonicích, ani veřejná rozhlasová nahrávka u kolegů v regionálním rozhlasovém studiu v Ostravě. Snad bude pro členy orchestru a jejich posluchače brzy příležitost všechno si vynahradit, a hlavně zase živě společně hrát a zpívat. Naděje mladých muzikantů se upínají k termínu 28. – 31. července 2021, kdy by měl proběhnout již 6. ročník hudební dílny ve Spáleném Poříčí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.