Před patnácti lety se ve Zlínském kraji objevili slimáci a zlikvidovali úrodu, dnes už by se to nestalo, říká zemědělec Šnejdrla

30. květen 2021

Co se dnes na polích pěstuje nejčastěji a jak se proměnilo české zemědělství za poslední desetiletí? Na to v rozhovoru odpověděl Jindřich Šnejdrla, jednatel společnosti Agrotech Poličná.

Ve Zlínském kraji je zhruba 195 tisíc hektarů zemědělské půdy, nejvíce na Uherskohradišťsku. Za posledních třicet let nejen tady proměnila zemědělská technika i skladba plodin. Pěstuje se méně brambor, přibylo třeba řepky. Není to ale nijak dramatické. „Rozumných zemědělců je většina, takže řepku sází tak na 15 až 20 procentech orné půdy,“ říká Jindřich Šnejdrla. Důvodem změn podle něj není počasí. „Klima je plus mínus stejné, i když je méně vody, což se ale naštěstí netýká Valašska,“ dodává Šnejdrla.

Letos se hodně sely jarní obiloviny. Hrozí vzhledem k letošnímu mokrému jaru škůdci, jako například slimáci? Podle Jindřicha Šnejdrly na rozdíl od situace před patnácti lety, kdy slimáci zlikvidovali téměř všechnu zasetou řepku a část ozimé pšenice, v současné době už si zemědělci umí se slimáky poradit.

Nejen to, ale i další zajímavá data a informace o současném zemědělství i o jeho budoucnosti se dozvíte v záznamu rozhovoru.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související