Před covidem pracoval v Jaltě na Václavském náměstí, teď si na jeho jídlech pochutnávají senioři v Domově Clementas

3. leden 2023 10:20, aktualizováno

Šéfkuchařem byl před covidem, je jím i teď. Jen místo prestižní kuchyně v hotelu Jalta v Praze vede kuchyni v domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou. Takový je příběh Pavla Štěpánka.

Šéfkuchař Pavel Štěpánek

Pavel Štěpánek se v oboru gastronomie pohybuje už dvacet let. Začínal ve svých rodných Pardubicích, následně zamířil do Prahy. Po několika mezipřistáních v jiných restauracích zakotvil v hotelu Jalta na Václavském náměstí v Praze, kde se stal sous-chefem a následně šéfkuchařem prestižní kuchyně.

Před třemi lety ale do jeho práce zasáhla pandemie koronaviru a ta jeho profesní dráhu odklonila jiným směrem. „Když se kvůli covidu zavřely všechny restaurace, nechtěl jsem jít pracovat někam k pásu, přál jsem si zůstat u vaření. Jedinou šancí byly domovy, nemocnice a podobná zařízení – tak jsem to zkusil a vyšlo to,“ vypráví Pavel.

Pavel začal pracovat v domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou a už zde zůstal. Jak uvádí, rozdíl ve vaření v luxusní restauraci a v domově je v surovinách. Je třeba také klást důraz na vyváženost jídelníčku, stravovací normy a diety pro klienty s různými omezeními. „Pořádáme stravovací komise, na kterých si sám klient v podstatě nadiktuje, jaká jídla má rád, a já je poté připravím na přání.“ Vaření v Jaltě také probíhalo v mnohem rychlejším tempu, vařilo se 1000–1500 pokrmů denně plus rauty na akce, kuchyně domova umožňuje pracovat ve větším klidu a připravovat si věci dopředu.

Návrat zpět se zřejmě konat nebude

Práce v Clementas je pro Pavla Štěpánka výzvou, jeho cílem je změnit dlouhodobé nastavení k lepšímu, vařit z čerstvých surovin, zdravě a v rámci možností moderně. „Jsem rád, že i další profi kuchaři přecházejí z restaurací do těchto zařízení. Mají zde jistotu, nemusí se bát, že přijde další pandemie, která všechno zavře, a v těchto kuchyních je spousta prostoru pro vylepšení.“

Šéfkuchař Pavel Štěpánek s pomocníkem

O návratu k vysoké gastronomii Pavel několikrát uvažoval, avšak vždy nakonec převážily důvody, proč zůstat v domově pro seniory. „Když jsem vařil v Jaltě, ráno jsem odešel do práce a vrátil se třeba ve dvě ráno další den. A takto jsem fungoval často i sedm dní v týdnu, čímž samozřejmě trpěli především moji nejbližší. Když vezmu v úvahu, o kolik více času a energie mám nyní, když přijdu z kuchyně ve tři odpoledne, je to pro mě jasná volba. Můžu se pořádně věnovat rodině i koníčkům – domu, zahradě, sportovnímu rybaření a těžbě dřeva v lese,“ uzavírá Pavel.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio