Před 80 lety se Plzeň stala cílem bombardování britského letectva

15. květen 2023 19:13, aktualizováno

Před 80 lety zasáhl Plzeň jeden ze čtyř náletů britského letectva. Cílem 170 letounů se měla stát Škodovka, která byla v době třetí říše významnou zbrojovkou. Bomby ale v továrně způsobily jen menší škody, většina jich dopadla do jiných částí města. Největší ztráty na životech způsobily v Radčicích.

Plzeň po náletu v květnu 1943 - Růžová a Rožmberská ulice

Květnový nálet na Plzeň v roce 1943 byl v pořadí čtvrtý britský. První dva se udály v dubnu a květnu 1942 a třetí v dubnu 1943. V noci ze 13. na 14. května mělo zaútočit na Škodovku 170 letounů, nicméně i přes množství strojů byly výsledky značně problematické. „Na skutečný cíl dopadlo pouhých několik bomb, které způsobily nějaké materiální škody, ale ty nebyly pro chod Škodovky nijak zásadní. Zasažena byla slévárna na šedé litiny, poškození hlásila také ocelárna, montovna vozidel a výroba automatů. Utrpěl i učňovský domov v dělnické čtvrti Karlov,“ popisuje historik Karel Foud. U páté brány Škodových závodů nyní najdeme památník obětem druhé světové války z řad tamních zaměstnanců.

Historik Karel Foud

Většina bomb dopadla mimo továrnu, do jiných částí města. Zasáhla vilovou čtvrť Lochotín, dělnickou kolonii Malý Berlín a především obec Radčice, odkud bylo také nejvíce mrtvých. Obyvatelé Radčic si oběti náletu dodnes připomínají pietním aktem.

Škodovy závody čelily poslednímu a také největšímu bombovému útoku až v roce 1945, provedli ho Američané 25. dubna silou 276 létajících pevností. V ten den byla Škodovka poprvé zasažena tak, že to mohlo mít určitý dopad pro boje Velkoněmecké říše. Nicméně o dva týdny později válka na Plzeňsku skončila a od té doby se o účelnosti toho náletu vedou spory.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio