Před 45 lety byl slavnostně otevřen rozhlasový a televizní vysílač Ještěd

10. červenec 2018

Severočeský vysílač je jednou z nejvýznamnějších telekomunikačních staveb v České republice. Pro šíření signálu ho využívají mimo jiné veřejnoprávní i komerční rádia.

V pondělí 9. července jsme si připomněli 45 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen a předán do užívání horský hotel na Ještědu, jehož součástí je nezaměnitelný rozhlasový a televizní vysílač. Ještěd je jedním z nejvýše položených telekomunikačních objektů svého druhu v České republice – objekt stojí v 1012 metrech nad mořem – a jeho samotná výška je 91 metrů. Konstrukce Ještědu je železobetonová, samotný objekt je zvenku částečně laminátový.

České Radiokomunikace připomínají Ještěd jako jeden z nejvýznamnějších objektů svého druhu v publikaci Vysílací věže, která vyšla v roce 2009. Za stávající podobou objektu stojí architekt Karel Hubáček, který sice nevyhověl původnímu zadání, nicméně podařilo se mu jedinečným způsobem skloubit vizi s charakterem zdejší krajiny – vznikla tak futuristická stavba ve tvaru rotačního hyperboloidu. Ještěd využívají pro šíření signálu jak veřejnoprávní, tak i komerční stanice.

Publikace Českých Radiokomunikací uvádí, že historie severočeského vysílače, z něhož je možné zahlédnout například středočeský Cukrák, pražský Žižkov nebo Bukovou horu, respektive šíření signálu, sahají až do roku 1958, kdy bylo stanoviště využito libereckým svazarmovským Radioklubem. Pravidelný provoz, kdy vysílač převzala Správa dálkových spojů, byl zahájen sice už v následujícím roce, nicméně obraz a zvuk na tehdejší vyšší technické úrovni byl realizován až v roce 1971, kdy začal fungovat vysílač TESLA III – Zona. Pro šíření televizního signálu používá operátor technologii společnosti Rohde & Schwarz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související