Prazdroj vyrobil zkušební sérii sušenek z mláta

17. leden 2019 11:42

Plzeňský Prazdroj vyrobil společně s pekaři zkušební sérii sušenek z mláta, tedy ze zbytku ze sladu. Sladká i slaná podoba sušenek je zdravější variantou běžných pochutin.

Biopekárna, která se do výroby zdravé pochoutky pustila, využila příznivých vlastností mláta, vznikajícího jako odpad z ječmenného sladu. To obsahuje cukry, bílkoviny a další látky, ale bez chmele. „Mláto má oproti obvyklým moukám vyšší obsah bílkovin a vlákniny a méně sacharidů. Těchto vlastností využívá několik start-upů v USA a vyrábí z něj speciální mouku a zdravé tyčinky," řekla Tereza Kamal z Prazdroje. Z experimentu vzešly sladká sušenka s medem, ovesnými vločkami a rozinkami a slaná varianta, která se hodí i k pivu.

Plzeňský Prazdroj vyrobil ve spolupráci s pekaři zkušební sérii sušenek z mláta. Na obrázku Tereza Kamal z Plzeňského Prazdroje (velvo) a Hana Hermová, vedoucí výroby Biopekárny Zemanka

Mláto dříve sloužilo zemědělcům jako krmivo a i další odpad z výroby se v plzeňském pivovaru daří recyklovat, nebo znovu využít, a to z 98,5 procent. Kvasnice a sladovnický odpad využijí zemědělci jako krmivo, čistírenské kaly se používají jako hnojivo. Odpadní filtrační křemelina se zaorává, což přispívá ke zlehčování půdy pro rekultivovaná území. 

Pivovar prozatím neplánuje vyrábět sušenky ve velkém, jde jen o experiment, který bude pivovar analyzovat. „Naší ambicí, aspoň prozatím, není výroba pečiva ve velkém. A i kdybychom se v budoucnu vydali cestou pravidelné výroby sušenek, budeme používat jen malý zlomek mláta," uvedla Tereza Kamal s tím, že většinu mláta nadále budou využívat zemědělci.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio