Pravidla pro předzahrádky se osvědčila, míní vedení měst

16. květen 2018 16:15

Jen největší města v Karlovarském kraji omezují podobu a množství restauračních předzahrádek. Asi nejpřísnější podmínky platí v Karlových Varech. Díky tomu se ale podařilo vzhled předzahrádek sjednotit a odlehčit.

Pravidla pro vzhled předzahrádek přijalo lázeňské město v roce 2015. Obsahují nejen zásady, jak mají vypadat, ale hlavně, jak předzahrádky vypadat nemají. Striktně se například omezily uzavřené konstrukce.

„Mám za to, že pravidla, jak jsou nyní schválena, respektována, jsou v pořádku. Situace se ustálila, poslední dobou si na pravidla už nikdo nestěžoval. V poslední době máme jeden případ, který řešíme, aby se do pravidel vešel. Byl to celkově ale dobrý krok, aby měly předzahrádky nějakou formu, ne jednotný vzhled a nenarušovaly lázeňské území," řekl primátor Petr Kulhánek.

Ačkoli je pronájem pozemků pro předzahrádky pro město i vítaným příjmem, jde podle něj v první řadě o zachování příjemného a přívětivého veřejného prostranství.

Určitá pravidla pro předzahrádky platí i v Chebu, hlavně na pěší zóně, která prošla rekonstrukcí v roce 2010. I tam jsou upřednostňovány předzahrádky, které jsou co nejvíce volně na ulici bez stěn a bariér. Podle starosty Zdeňka Hrkala ale v Chebu, který leží často ve svahu, se některé podniky bez pevného podstavce pro předzahrádky neobejdou.

V Mariánských Lázních se cena za provozování předzahrádky liší podle lokality. V lázeňské části města je dvakrát dražší než v ostatních lokalitách. Zatímco mimo centrum zaplatí restauratéři za předzahrádku 400 korun za metr čtverečný na rok, v lázeňském centru je to 800 korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio