Právě zde už přibližně 500 let proudí dějiny plzeňského pohostinství

2. červen 2021

Na rohu Riegrovy ulice a náměstí Republiky v Plzni stojí přímo naproti katedrále sv. Bartoloměje dnes již ikonická stavba, a to hotel Central. Budova pochází z konce 60. let 20. století, její předchůdkyně však na tom samém místě sloužila účelům pohostinství už stovky let předtím.

„Tohle místo má velmi dlouhou tradici. Tady je totiž pohostinství pravděpodobně už od 16. století a první doložený hotel už od roku 1823, kdy to byl hotel pana Mirvalda, hotel U Zlatého orla,“ uvedl předseda spolku Zestínu Lukáš Houška. Místo navštívilo mnoho významných osobností, jako například ruský car Alexandr I., František Josef II., či Ferdinand Maxmilián. Dodnes jsou zde z původní stavby zachovány gotické sklepy, kde sídlí Muzeum strašidel.

Hotel z roku 1823 hrál jistou roli i při vzniku Československa 28. října 1918. Díky svému jménu U Zlatého orla měl na nároží velký znak znázorňující právě toto zvíře. „Lidé to chápali jako znak původního mocnářství, takže sehnali žebřík a během oslav vzniku republiky ho strhli,“ popsal Lukáš Houška kuriózní událost.

V roce 1968 byl hotel navzdory protestům plzeňské veřejnosti odstřelen. Společně s ním zmizely i tři okolní domy, které byly později zahrnuty do pozemku stavby současného hotelu, který zde stojí dnes.

V interiéru hotelu se dodnes nachází mnoho cenných uměleckých děl: „Nejzajímavější je možná dílo u recepce, které je vidět i z chodníku. Nachází se zde vitráž zpodobňující plzeňské náměstí s okolními stavbami. Tehdejší umělec udělal takovou kličku a je zde zobrazen původní hotel, který tady stával. Umělec do vitráže nezanesl tu novostavbu, takže vlastně takhle se připomíná historie toho domu,“ řekl Houška.

„Původní záměr byl takový, že budova má komunikovat s kostelem sv. Bartoloměje, tudíž má naznačovat gotické tvarosloví, což značí ty betonové výztuhy. Je to pětipodlažní stavba a zajímavá je i terasa, která se nachází nahoře. Interiéry jsou poplatné své době,“ uvedl předseda spolku.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.