Praktičtí lékaři v Karlovarském kraji mají nedostatek vakcín na očkování proti koronaviru

21. duben 2021 14:35

Každý den vyřizují praktičtí lékaři v Karlovarském kraji desítky telefonátů kvůli očkování proti koronaviru, pacienty ale musí většinou odmítat. Chybí jim totiž vakcíny. 

Do Karlovarského kraje v současné době přichází především vakcína od firmy Pfizer, a to ve větším množství, než region dostával v minulosti. Protože je ale skladování vakcíny náročné, míří jen do očkovacích center. Praktici tak nedostávají téměř žádné očkovací látky. Ti totiž můžou používat jen vakcínu AstraZeneca, dodávek je ale málo.

„Stále bychom rádi dali větší počet vakcín praktickým lékařům, aby mohli očkovat zejména vakcínou AstraZeneca nebo Johnson & Johnson, ale tyto dodávky jsou velmi nejasné. Všechny dodávky Astra Zeneky jdou praktickým lékařům, ale potřebovali bychom daleko větší množství vakcín,“ potvrdil hejtman Petr Kulhánek.

Nejvíce praktičtí lékaři očkovali zájemce po dodávkách vakcín z Německa. „Naočkovali jsme do současné doby 143 lidí. Nejvíce se bojím toho, kde získáme druhou dávku. Lidi máme pozvaný, ale nikde nemáme příslib toho, že ty vakcíny opravdu dostaneme,“ uvedla lékařka z Karlových Varů Danuše Mikeschová.

V tomto týdnu by mělo do kraje dorazit asi 2800 dávek vakcíny AstraZeneca. Pokud se tak stane, dostanou očkovací látku právě praktičtí lékaři.

Více v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio