Praktickou výuku za přísných hygienických pravidel obnovily odborné střední školy i učiliště

25. listopad 2020 15:35

Podle nových vládních nařízení se dnes do středních škol a učilišť vrátili studenti posledních ročníků. Kromě toho mohly školy obnovit také praktické výuky, a to za přísných hygienických podmínek.

Studenti středních škol a učilišť mohou opět vykonávat praxe

Vařit sami pro sebe a česat se navzájem. Tak vypadají praxe žáků Střední školy stravování a služeb v Karlových Varech. Ti se dnes sice podle vládních nařízení mohli vrátit na svá pracoviště, většina z nich bude mít ale praktickou výuku na jiném místě než obvykle.

Restaurace a hotely v lázeňském městě totiž zůstávají zavřené. Škola proto musela vymyslet speciální režim a náhradní pracoviště pro víc než polovinu žáků. Jedním ze zařízení, kde budou mít žáci praxe, je školní restaurace v centru města.

„My jsme v poměrně velice problematické situaci. Naše škola působí v oblasti gastronomie, cestovního ruchu a hotelnictví, což je v současné době v Karlových Varech nesmírně bolavé a problematické téma, proto vytěžujeme cvičnou kuchyni. Žáci zde praktikují ve dvou směnách od rána až do pozdního odpoledne,“ uvedl Jiří Neumann, ředitel Střední školy stravování a služeb v Karlových Varech.

Kromě cvičné kuchyně se škole podařilo zajistit i další cvičnou kuchyni. Prostory pro praktickou výuku větších skupin žáků škole nabídl uzavřený hotel Thermal. „Je to náš dlouholetý partner. S ohledem na to, že ještě do nedávna měl hotel klienty a probíhá tam stále rekonstrukce, pohybuje se tam personál, poskytlo hotelové zařízení azyl dalším skupinám žáků,“ doplnil Neumann.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio