Pracovníci sokolovského muzea zkoumají objevené poklady sudetských Němců

10. duben 2019 15:35

Staré hodinové strojky, historické fotografie, anebo speciální klapky na uši. To jsou nové exponáty sokolovského muzea. Předměty patři k obsahu takzvané „sudetské bedny“, kterou muzeu věnoval amatérský badatel.

Sokolovské muzeum získalo starou železnou bednu plnou tiskovin, osobních věcí a předmětů z domácností. Do sbírek sokolovského muzea se teď kolekce předmětu dostala v podstatě náhodou. Amatérský hledač pokladů našel rozměrnou kovovou schránku v blíže neurčené lokalitě na Sokolovsku. 

„Podobné nálezy v regionu nejsou úplně výjimečné. Jsou to věci z doby, kdy se Němci, tehdejší obyvatelské Sokolovska, chystali k odsunu. To, co si nemohli vzít s sebou v 30 kilogramovém limitu, někde zakopali s tím, že se pro to někdy vrátí,“ řekl ředitel sokolovského muzea Michael Rund. 

Na své objevení čekala bedna v tajném úkrytu déle než 70 let

Její obsah odkazuje na konec druhé světové války: „Předměty z kovové bedny lze rozdělit do tří částí. První obsahuje mapy, knihy a dobové tiskoviny. Druhou tvoří osobní doklady, fotografie a pohlednice. Symbolickou třetí část tvoří předměty denní potřeby. Staré váhy, klapky pro koně, ozubená kovová kolečka a zbytky starých hodinových strojků. Majitel byl možná hodinář, nebo se věnoval jemné mechanice,“ popisuje dar od soukromého badatele Rund. 

Třídění obsahu kovové bedny potrvá pracovníkům sokolovského muzea řadu měsíců. Nejprve bylo totiž nutné část obsahu pořádně vysušit. Některé fotografie a tiskoviny totiž  vlhko během pobytu bedny v zemi významně poničilo. Velká část materiálů pochází z období první a druhé světové války.

Z nalezených dokumentů vyplývá, že předměty v kovové bedně patřily rodinám Heinlových a Denglerových ze Starého Sedla a Královského Poříčí. Vedení muzea se je pokusí najít a kontaktovat.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio