Práce v zoo je každý den jiná, říká marketingová vedoucí zlínské zoologické zahrady Romana Mikešová

6. červenec 2022

Romana Mikešová pracuje v Zoo Zlín od roku 2003, nyní na pozici marketingové vedoucí. Její vyprávění na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka z ledna letošního roku je rozhodně zajímavé.

Zlínská zoologická zahrada mezi tři nejnavštěvovanější turistická místa v České republice. Každý rok ji navštíví přes 600 tisíc návštěvníků. A není se čemu divit. Na 74 hektarech mohou obdivovat 226 druhů zvířat z celého světa a zoo se díky častým rekonstrukcím doslova mění před očima. Do zákulisí fungování zlínské zoo posluchače vzala Romana Mikešová, která přijala pozvání Jožky Kubáníka.

V zoo pracuje na pozici marketingové vedoucí. Na svou úplně první návštěvu zoo si nepamatuje, pravidelně se zde však účastnila biologických olympiád. „Měli jsme naprosto úžasného učitele, který spolupracoval s panem ředitelem Klikou, který tam tehdy působil. Já jsem si přála, kéž bych tady jednou nechodila jen jako host,“ vzpomíná Romana Mikešová na školní léta. Dle slov maminky prý tíhla ke zvířatům už od raného dětství, přestože se nikdo z rodiny v této oblasti nepohyboval. O mnoho let později šla na přijímací pohovor a byla úspěšná. Její dětský sen o práci v zoo se v roce 2003 splnil.

Její profese je velice pestrá, stejně jako celá zoo. Od jednání s partnery, přes plánování kampaní, vymýšlení produktů až po shánění sponzorů. „Záleží na člověku, co všechno chce dělat. To pole je absolutně neomezené. Je pro mě zásadní, že se pořád musíš přijít snažit s něčím novým, aby lidé našli důvod, proč přijít. Je to neuvěřitelně kreativní práce, každý den jiná,“ dodává Romana Mikešová, která zanedlouho oslaví 20 let svého působení v marketingu zlínské zoo.

Čtěte také

V rámci své práce představuje i novinky. Od května se návštěvníci mohou těšit z nové expozice s jaguáry. Do zoo se vrací po 25 letech na základě mezinárodní spolupráce. „Je za námi obrovský počet úspěšných odchovů včetně těch, které jsou extrémně náročné. Toto zvyšování chovatelské prestiže napomáhá vzájemné spolupráci,“ upozorňuje Romana Mikešová na fakt, že je zlínská zoo součástí nejdůležitějších asociací v oboru.

Jak probíhal přijímací pohovor Romany Mikešové na zaměstnankyni zoo? Má nějaké oblíbené zvíře? Na jaké momenty z chodu zoo vzpomíná nejraději? A jak se liší život v zoo ve dne a v noci? To vše a mnohem více se dozvíte v záznamu rozhovoru s vedoucí marketingového oddělení Zoo Zlín Romanou Mikešovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související