Požáry aut. Co dělat, když se to stane i vám?

3. červen 2020

Hasiči v Libereckém kraji letos vyjížděli už k 40 požárům aut. Jak se zachovat, pokud vám za jízdy začne kvůli technické závadě hořet auto? Na co byste si měli v takovém případě dát pozor? Zjišťoval redaktor Tomáš Tesař.

Nejčastější příčiny požárů aut

Auto začne hořet zpravidla kvůli technické závadě, zejména na elektroinstalaci a v palivové soustavě. Výjimkou ale není ani to, že se auto vznítí od výfuku, anebo i proto, že váš vůz někdo záměrně poškodí a úmyslně ho zapálí. Bez ohledu na to, co požár způsobilo, je při jeho hašení nutné respektovat některá základní pravidla. Jinak se totiž můžete zranit nebo vážně ohrozit svůj život, a také způsobit větší škody na majetku. Jak se zachovat v situaci, kdy vám začne hořet vůz při jízdě, popsala mluvčí krajských hasičů Lucie Hložková:

Začne-li se za jízdy kouřit z motorového prostoru vozidla nebo ucítíme-li zápach spáleniny:

  • vozidlo okamžitě zastavíme. Pokud nám to situace umožňuje, nezastavujeme v místech, kde by požár mohl způsobit další škody, tedy v blízkosti jiných vozidel, budov, benzínových čerpacích stanic, plastových kontejnerů a popelnic. Na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla se snažíme zastavit v odstavném pruhu, nebo co neblíže k němu.
  • po zastavení vozidla vypneme motor a automobil rychle opustíme. Než z vozidla vystoupíme, pokud to situace dovolí, oblékáme si reflexní vestu. Nezapomeneme z vozu pomoci dětem, starším osobám, případně zvířatům. Z důvodu bezpečnosti necháme u vozidla zařazen rychlostní stupeň. Při zatažené ruční brzdě může dojít k jejímu přehoření a samovolnému rozjetí vozidla z kopce.
  • zůstaneme v dostatečné vzdálenosti mimo vozovku, pokud možno za svodidly.
  • ihned zavoláme hasiče na čísle 150 nebo 112.

Zdroj: HZS LK

Zvládneme auto uhasit sami?

Zkoušet zastavit větší oheň je velmi nebezpečné. Hasiči k tomu navíc mají vhodné vybavení a profesionální ochranné pomůcky. Proto doporučují hasit pouze v okamžiku, když je požár na začátku. Nejvhodnější hasicí přístroj pro osobní vozidla je práškový, který můžeme zakoupit ve většině prodejen s autodíly a autodoplňky.

V případě, že se rozhodneme požár hasit hasicím přístrojem z výbavy vozidla, je třeba postupovat velmi opatrně:

  • k hořícímu vozidlu přistupujeme ze směru po větru
  • hasicím přístrojem je třeba hasit pouze přes mezeru mírně otevřené kapoty i z důvodu větší účinnosti hasebního prášku. Při otevření kapoty motorového prostoru by došlo k rychlému přístupu vzduchu, který by podpořil hoření
  • pozor na popáleniny od rozpálené kapoty

Zdroj: HZS LK

Hasicí přístroj můžeme použít pouze na začínající požár. Pokud už z vozu šlehají plameny a nenacházejí se v něm žádné osoby, tak se k vozu nepřibližujeme.

autoři: Tomáš Tesař , reČRoL | zdroj: Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje
Spustit audio

Související