Požár budovy karlovarského letiště zřejmě způsobila technická závada

30. leden 2023 10:35

Vedení kraje se zabývá opravou příletové haly na karlovarském letišti. O víkendu ji poničil požár, za který pravděpodobně mohla technická závada na elektroinstalaci. Momentálně se zjišťuje rozsah škod a ve spolupráci s projektanty chystá opravu.

Požár izolace se šířil v plášti budovy. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. V objektu nebyli žádní cestující. Pravděpodobnou příčinou požáru byla technická závada na elektroinstalaci. Škodu, kterou požár způsobil, zjišťují vyšetřovatelé.

Vlastníkem letiště je Karlovarský kraj. Podle krajského zastupitele Jana Bureše (ODS), odpovědného za dopravu, v současné době nelétá z letiště žádná pravidelná linka. „Na provoz na letišti nebude mít požár žádný vliv,“ řekl Bureš. Z letiště nyní žádná pravidelná linka nelétá, charterové lety pro cestovní kanceláře začnou až od května. Na letišti jsou v tomto zimním období pouze případné individuální soukromé lety. Letiště využívá také další subjekt pro parkování a generální opravy letadel, ale ani této činnosti se událost nijak nedotkla.

Po loňských naplněných letech s Čedokem do Turecka, začnou letos z karlovarského letiště létat i chartery do Řecka a do Bulharska. „Letiště teď musí zajistit provizorní zakrytí, úklid a opravy. Budeme zjišťovat rozsah škod a ve spolupráci s projektanty opravu, kterou doufám, pokryje pojistka,“ dodal Bureš.

K požáru v odletové hale v části Karlových Varů Olšová Vrata vyjížděli hasiči v neděli po 2:30. Ještě před jejich příjezdem se oheň snažili hasit ručními hasicími přístroji policisté, před 6:00 si místo události převzal velitel jednotky letištních hasičů. „Oheň prohoříval zvenku objektu i zevnitř haly, která byla celá zakouřená,“ popsal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Na hašení použili hasiči speciální zařízení Cobra, které dokáže pomocí vodního paprsku proříznout různé materiály, rozprašovat vodu a vytvářet vodní mlhu. Zároveň začali odvětrávat zakouřenou halu. Požár se šířil pod plechovým pláštěm, takže hasiči museli rozebrat část krytiny zvenku i zevnitř haly.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: ČTK/Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio