Povodí Vltavy a další subjekty uspořádaly Den otevřených dveří

27. březen 2023 17:58, aktualizováno

Jak se zjišťuje tvrdost vody nebo jak vodohospodáři zkoumají vzorky odebrané z řeky? I to se mohli v sobotu dozvědět lidé při dni otevřených dveří v plzeňské pobočce Povodí Vltavy.

Jiří Metlička se vzorky vody

Vodu ze všech možných pohledů mohli zájemci prozkoumat v Plzni. Instituce, které právě s životodárnou tekutinou pracují, otevřely dveře veřejnosti. Oslavily tak Světový den vody, který připadá každý rok na 22. března. Den otevřených dveří uspořádali třeba ve Vodárně Plzeň nebo v plzeňské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu. A na několik hodin se veřejnosti otevřelo také sídlo plzeňské pobočky Povodí Vltavy.

Desítky lidí si přišly poslechnout přednášky třeba o tom, jak funguje havarijní služba na vodních tocích nebo jak je to s pesticidy v řekách. Zájemci se dozvěděli také příběh o znečištění, vyčištění, vysychání a v poslední době i dopouštění Velkého boleveckého rybníka rourou z řeky Berounky, který vyprávěl pracovník Povodí Vltavy Michal Marcel. Vodohospodáři pozvali veřejnost i na prohlídku laboratoří, třeba té zkoumající tvrdost vody, a také na pracoviště speciálních chemických analýz.

Jak probíhá odebírání vzorků vody, pak ukázal Jiří Metlička přímo na řece Radbuze. „Máme jednoduché automatické vzorkovače fungující jako čerpadlo. Většinou je umisťujeme na odtoky v čistírnách odpadních vody, abychom zjistili, zda čistička funguje, jak má,“ vysvětlil.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio