Potraviny bohaté na antioxidanty prodlužují život. Jezte proto listovou i brukvovitou zeleninu
Život dokáží prodloužit potraviny, které obsahují antioxidanty – ty neutralizují škodlivé volné radikály a chrání buňky v těle. Zařaďte proto pravidelně do svého jídelníčku brukvovitou zeleninu (brokolici a květák), stejně tak listovou zeleninu, bobulovité ovoce (jahody, borůvky, maliny i rybíz).
Nezapomínejte na luštěniny! Doporučení zní alespoň 2x týdně naservírujte sobě i svým blízkým fazole, hrách, cizrnu nebo čočku.
I pohyb a cvičení jsou předpokladem lepšího zdraví. Fyzická aktivita by měla trvat nejméně 150 minut týdně, ideálně v podobě tří tréninků, při kterých se zadýcháte.
Změnu poznáte brzy na své kondici a ocení to i váš kardiovaskulární systém. Zdravou formou pohybu je i obyčejná chůze v rozpětí alespoň 10 tisíc kroků denně.
Související
-
Dlouhověkost souvisí s aktivitou nervových buněk v mozku
Jak aktivita mozku souvisí s dlouhověkostí, jak staré je skupinové chování a jak čichové neurony usnadňují množení hmyzu? Debatují T. Nekovářová, J. Havlíček a Z. Vejvodová
-
Potraviny zpomalující stárnutí. Které to jsou a co všechno dokáže strava v našem životě ovlivnit
Stárneme od chvíle, kdy se narodíme, ale kde je ta hranice, kdy tělo přestane sílit a jde to tím opačným směrem? Je to do jisté míry individuální a geneticky dáno.
-
Nebojte se stárnout! Šedá je dobrá, říká odbornice na stárnutí
Lucie Vidovičová patří mezi přední odborníky na problematiku stárnutí, jež se dlouhodobě věnuje. Je autorkou knihy Stárnutí, věk a diskriminace - nové souvislosti.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.