Potravinové bance v Karlovarském kraji rychle mizí zásoby. Pomoci by měla celonárodní sbírka

3. listopad 2020 08:30

Potravinová banka Karlovarského kraje zaznamenala v posledních týdnech nárůst požadavků na výdej. Potraviny a další zboží odebírají jen organizace jako je například Farní charita.

Stále víc lidí se kvůli dopadům koronavirové pandemie ocitá ve finanční tísni. Stávají se z nich často klienti organizací, které zásobují Potravinové banky. Ta v Karlovarském kraji se v současnosti potýká s omezeným výběrem potravin a zboží. Zásoby totiž mizí mnohem rychleji.

Potravinové banky můžou jídlo nebo drogerii vydávat jen organizacím jako je např. Farní charita, které pak zboží rozdělují dál svým klientům

Poloprázdné regály, chybějící balíky rýže nebo kompotů. Tak to teď vypadá ve skladech Potravinové banky Karlovarského kraje v Sokolově. V posledních týdnech totiž neustále stoupá počet klientů, kteří jsou ve finanční tísni a využívají právě této služby.

„Zájem po potravinách narůstá. Nejenom že nás oslovují organizace, ale denně mi volají lidé, kteří mi vypráví o tom, jak jsou v nouzi a jestli bychom jim mohli pomoci. Vždycky se je snažím odkázat na nejbližší organizaci, která by jim mohla pomoci,“ uvedl ředitel Potravinové banky v Sokolově Milan Hloušek. Podle něj nejčastěji volají matky samoživitelky nebo seniorky.

S obnovou zásob by měla pomoc celonárodní potravinová sbírka, která je naplánovaná 21. listopadu. „Sbírka je pro nás důležitá. Díky ní se zásobíme na celou zimu. Pokud by se neuskutečnila, nebo byla slabá, tak by to pro nás znamenal velký problém. Nemohli bychom uspokojit požadavky našich odběratelů,“ vysvětlil Hloušek.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio