Potica s mákem, tvarohem nebo ořechy. Pokaždé báječná

Moučník je poněkud pracnější a nákladnější, ale opravdu stojí za to ho připravit a pochutnat si na něm. Jde o tradiční slovinský dezert, který se připravuje k důležitým příležitostem, jakými jsou například křty, svatby, ale nesmí chybět ani na vánočním či velikonočním stole. Peče se i na masopust.

Ingredience
  • 600 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 300 ml mléka
  • 80 g másla nebo tuku
  • 50 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce rumu
  • citrónová kůra
  • tuk na vymazání
  • Na náplň: 400 g mletých vlašských ořechů
  • 60 g strouhanky
  • 200 g cukru
  • ½ lžičky mleté kávy
  • 2 lžíce rumu
  • 120 g másla
  • cca 250 ml vařícího mléka
  • 1 vejce

Droždí posypeme 1 lžičkou cukru, utřeme, přidáme 2 lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme a na teplém místě necháme zkynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, žloutky, zkynutý kvásek, vlažné mléko, sůl, rum, strouhanou citrónovou kůru a vypracujeme vláčné měkké těsto, které necháme na teplém místě nakynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Každý tence rozválíme do obdélníku a velmi jemně potřeme ořechovou nádivkou. Pevně je svineme jako roládu a oba vložíme vedle sebe do vymaštěného pekáče nebo obdélníkové formy. Strany závinů, které se mezi sebou dotýkají, lehce pomastíme, aby se po upečení daly od sebe dobře oddělit. Na teplém místě necháme ještě asi 20 minut kynout. Před pečením oba záviny hustě propícháme tenkou jehlou. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180 °C téměř 1 hodinu. Poticu necháme vychladnout a potom ji nakrájíme a pocukrujeme.

Příprava náplně: Mleté ořechy smícháme s cukrem, se strouhankou a kávou. Pokapeme vlahým máslem a přilijeme tolik vařícího mléka, aby byla náplň dostatečně hustá. Na teplém místě necháme asi 30 minut uležet. Předtím než náplní potřeme těsto, vmícháme do ní vejce a rum.

Náplní nemusí být vždy jen ořechy, ale připravuje se i potica maková. Zvláštní náplň má potica s tvarohem, který je ochucen estragonem, kterému se ve Slovenii říká pehtran (čti pechtrán). Když si tedy na výletě v překrásném Slovinsku objednáte pehtranovou poticu, tak už budete vědět, že pehtran je pelyněk estragon, který má chuť i vůni podobnou anýzu.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko