Postřižinský pivovar v Nymburce slaví 125 let. Při exkurzi ochutnáte místní nefiltrované pivo

18. únor 2020

Pivovar ve středočeském Nymburce proslavilo nejen skvělé pivo, ale především spisovatel Bohumil Hrabal, který v něm téměř třicet let bydlel. Pivovar letos slaví 125 let od svého založení. A pro zájemce připravil exkurze přímo do výroby. Při návštěvě budete mít pocit, že jste se vrátili v čase. Dodržuje se tu totiž tradiční výroba, ovšem v ideální kombinaci s nejnovějšími technologiemi. Na závěr exkurze můžete nefiltrované Postřižinské pivo ochutnat přímo z pivního tanku.

Bohumil Hrabal žil v nymburském pivovaru se svou matkou a otčímem v letech 1919 až 1947. A tak pivovar proslavilo nejen vynikající Postřižinské pivo, ale i Hrabalovy povídky. A nejspíš už navždy bude nymburský pivovar spojován s legendárním filmem Postřižiny. Na Hrabala se proto v pivovaře nezapomnělo. U vstupu do sladovny najdete pamětní desku, která plní Hrabalovo přání. Je umístěná velmi nízko, hned u země. Slavný spisovatel totiž prohlásil, že pokud má mít pamětní desku, tak pouze ve výšce, kam čurají psi. A to mu bylo splněno.

Exkurze pivovarem začíná ve sladovně. Dodnes se tu slad připravuje tradičně z ječmene, který tu leží a klíčí čtyři dny. Postřižínský pivovar je jedním z mála pivovarů, který vyrábí svůj slad humnovou technologií. Ječmen je vyrovnaně rozprostřený a musí se pravidelně několikrát za den ruční manipulací přeorávat.

Varna jako srdce celého pivovaru

Srdcem pivovaru je varna, kde se vaří mladina. Varné kádě jsou dnes samozřejmě po rekonstrukci a vše je řízeno zčásti automatizovaně. Při návštěvě je tak množné vidět pouze horní části všech čtyř varných kádí. V níže umístěném podvarní jsou varné kotle propojené a mladina se tu automaticky posouvá z jedné varny do druhé, aby prošla všemi procesy výroby. Během návštěvy lze do jedné z varných kádí přímo nahlédnout a k postřižínské mladině přivonět.

Součástí exkurze je i ochutnávka nefiltrovaného piva z pivního tanku

Zážitkem je také návštěva spilky, kde se již vyrábí samotné pivo. Při troše štěstí uvidíte i káď s pivovarskými kvasnicemi, kterými se každá várka piva zakvasí. Úchvatný pohled je i na kvasné kádě, ve kterých se horká mladina zchladí, přidají se pivovarské kvasinky a začíná kvasný proces. Pivo je při tomto procesu vychlazeno na 5 až 10 stupňů Celsia a přibližně po týdenním kvašení putuje do ležáckého sklepa. Tam ho čeká poslední dlouhá doba zrání a dokvášení.

Součástí exkurze je i ochutnávka nefiltrovaného Postřižinského piva přímo z pivního tanku. A kromě toho je možné si ho v pivních soudkách odnést také s sebou domů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.