Postavit či nepostavit? O koupališti v Horšovském Týně nejspíš rozhodne referendum

11. červen 2021 19:30, aktualizováno

V Horšovském Týně na Domažlicku se zvedá vlna odporu proti stavbě venkovního koupaliště. Město na přípravě pracuje několik let, odpůrci sbírají podpisy pro vyhlášení referenda.

Horšovský Týn na Domažlicku chystá stavbu venkovního koupaliště. Má vyrůst v areálu bývalé čistírny odpadních vod. Zastupitelé schválili záměr a taky úvěr na stavbu koupaliště ve výši 80 milionů korun, teď město chystá výběrové řízení na dodavatele. To se ale nelíbí některým obyvatelům a sbírají podpisy potřebné pro vyvolání referenda.

Jsou tu potřebnější investice, myslí si odpůrci

„Podpisy sbíráme proto, že si myslíme, že by o takto velké investici v Horšovském Týně měli rozhodnout občané. Myslíme si, že jsou tady důležitější investice. Je nedostatek lékařské péče, chybí domov důchodců, jsou zde chátrající historické objekty,“ řekl Václav Holý.

„V této fázi, kdy už máme hotovou projektovou dokumentaci, dokonce máme vydáno stavební povolení, už jsme do toho investovali dva roky práce a přes čtyři miliony korun, mi to přijde jako nešťastné,“ oponoval starosta Josef Holeček. „Já neodmítám referendum, ale to mělo být v počátku a tehdy po tom nikdo nevolal,“ dodal.

Dluh 80 milionů podle starosty není problém

„Na posledním zastupitelstvu byl schválen úvěr ve výši 80 milionů. Nemáme ani korunu dluhu, takže si takový úvěr můžeme dovolit, budeme splácet deset let ve sto splátkách, to je ročně 9 milionů. Nejsou ohroženy další investice ani provoz města,“ pokračoval starosta. Koupaliště by uvítali i náhodně oslovení obyvatelé města.

Odpůrce koupaliště Václav Holý si myslí, že by se mělo stavět se smysluplnou dotací, ale zadlužení města považuje za přepych. Starosta tvrdí, že v současné době dotace na koupaliště nejsou vypsané. „Do léta můžeme vysoutěžit firmu. Dokud nebude vypsané referendum, můžeme konat,“ doplnil Holeček.

Pro referendum se vyslovilo 500 obyvatel z potřebných 800, pokud se dostatek podpisů nasbírá, pak by se referendum konalo na podzim společně s volbami do poslanecké sněmovny.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio