Poslouchejte Český rozhlas Karlovy Vary a získejte vstupenky do divadla

27. listopad 2018 12:00

Martin Stránský a Jan Maléř se v Městském divadle v Karlových Varech představí v detektivní komedii Érica Emmanuela Schmitta: „Enigmatické variace, aneb láska až za hrob“.

Představení vzniklo ve spolupráci s Divadlem J. K. Tyla Plzeň, kde bylo s mimořádným úspěchem na repertoáru v letech 2011-2017. Martin Stránský byl za postavu spisovatele Abela Znorka nominován na Cenu Thálie 2011.

„Být vstřícný, to je úpadek,“ tvrdí slavný spisovatel. Proč ale tedy do svého uzavřeného světa vpouští právě novináře provinčního deníku?

Na diváka čeká tolik překvapení a zvratů, že se nestačí divit. Záhada, která je tu přítomna tak tiše, až z toho bolí uši, se začíná rozplétat. Profesní rozhovor o literatuře se změní v osobní souboj dvou mužů s odlišným pohledem nejen na lásku a sexualitu, ale na život vůbec.

Po jedné vyjasněné záhadě se vzápětí vynoří další a další. V příběhu, kde nejde o nic míň, než o různé podoby, variace lásky. Porozumění, lidskost, schopnost z nejtěžších - vystoupit ze své ulity, překonat sám sebe.

Herci jsou skvěle typově vybraní

Martin Stránský, televizní hvězda a dabérská extratřída se pro roli arogantního spisovatele Abela Znorka, držitele Nobelovy ceny hodí jako nikdo. Honza Maléř jakožto nesmělý novinář Erik Larsen přijíždějící na opuštěný ostrov udělat rozhovor se samolibým  „Mistrem“, který jinak striktně odmítá kontakt se světem, působí zprvu jako jasná oběť egoistovy výřečnosti, ale pozvolna se karty obrací.

Co všechno spisovatel tají? A kolik toho ví nenápadný přijíždějící novinář? Několikanásobnou záhadu postupně rozplétají a tím odhalují i sama sebe. Někdy s bolestnou jízlivostí, jindy s odzbrojujícím citem až na práh holé pravdy.

Martin Stránský s Janem Maléřem spolu v Plzni hrají spoustu let a tahle příležitost jim dokonale sedla. Jsou na vrcholu, v nejlepší formě a působí na jevišti tak sehraně a brilantně, jako by Enigmatické variace byly napsány právě pro ně.

Pokud vás pozvánka do divadla navnadila, pak vězte, že na vlnách Českého rozhlasu Karlovy Vary můžete od 29. listopadu 2018 získat vstupenky na představení, které se bude konat 8. prosince 2018.

Navíc připravujeme na 28. listopadu od 15:35 hodin rozhovor s hercem Martinem Stránským. To si rozhodně nemůžete nechat ujít!

autor: nkr | zdroj: Michal Jančařík
Spustit audio