Posledních 100 let Nové Role připomene výstava

V Nové Roli na Karlovarsku se začátkem roku sešla parta přátel, která se rozhodla veřejnosti přiblížit historii své obce. Říkají si Novorolští patrioti, začínali příspěvky na facebooku a nyní již chystají výstavu pro veřejnost.

„Máme rádi Novou Roli a ocitli jsme se zde shodou dějinných událostí. Původem každý odjinud, s kořeny však již zapuštěnými zde. Myslíme si, že ti, co tu žili před námi, si nezaslouží zapomnění. Naším záměrem je znovuobjevit a oživit identitu místa. Naše obec má dlouhou historii a my jsme přesvědčeni, že stojí za to si ji připomínat. Její budoucnost je naopak dosud nepopsaná. K obojímu chceme přiložit ruku,“ představují se patrioti.

Do povědomí obyvatel vstoupili příspěvkem publikovaným v Novorolském zpravodaji, který osvětlil jednu z mnoha zajímavostí z hlediska urbanistického vývoje obce. Zároveň založili facebookové stránky, které se v současnosti mohou chlubit počtem více než dvou stovek sledujících uživatelů.

Zájemcům se snaží přibližovat zajímavosti o Nové Roli krátkými příspěvky s fotografiemi. Největší úspěch zatím shledali v nedávné historii, o kterou je prý mezi obyvateli velký zájem, jelikož vzbuzuje nostalgické vzpomínky na dobu relativně nedávnou.

Od sociálních sítí k veřejné výstavě

Novorolští patrioti nezůstali jen u bádání v kronikách. Ke 100. výročí založení Československa připravili výstavu, která mapuje stejné období v historii jejich města. „Výstava je koncipovaná formou postrů. Každý člen měl na starost jednotlivé téma. Je tam například Nová Role na dobových pohlednicích, kultura, humanistika či sport,“ doplnil spolupracující grafik Dan Hájek.

Celkem 21 velkoplošných plakátů historii města bude k vidění v budově městské knihovny zhruba tři týdny.

„Domníváme si, že základní povědomí o historii místa úzce provázaného s okolní krajinou, kde člověk žije, je nezbytným minimem. Naším cílem je na tento trend navázat. Vedle výstavy bychom rádi zřídili i několik naučných tabulí rozmístěných v obci s předpokládaným výchozím bodem na návsi. Případnně bychom chtěli zajistit přemístění pomníku obětem 1. světové války zpět do prostoru návsi, kde má své historické opodstatnění,“ vysvětluje spolek.

Zároveň ale nechtějí zůstat jen u minulosti. Rádi by své aktivity zaměřili na projekty současné či ty, které budou mít dopad i do budoucna. Chtějí dodržet své motto: „aby se nám tu hezky žilo“.

autoři: Ivana Sedláčková , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio