Poslanec Martin Kolovratník: Ve skrytu duše cítím, že se do rádia jednou vrátím

24. červen 2020

Martin Kolovratník je poslancem za hnutí ANO a také bývalým rozhlasákem. Český rozhlas sice opustil před sedmi lety, do jeho vod by se ale rád vrátil.

„Rozhlas je pro mě strašná srdcovka. Jeden z mých kamarádů a bývalý kolega kdysi použil přirovnání, že když pracujete v rádiu nebo rozhlase, stanete se rádio-aktivním. Zkrátka to ve vás zůstane,“ říká poslanec.

V Českém rozhlase působil mimo jiné v době, kdy vznikala mnohá regionální studia, i to pardubické, v jehož čele stál Martin Kolovratník až do roku 2013. „Už tehdy, a z toho mám ohromnou radost, jsme pardubické studio budovali jako nízkonákladové. V centru města jsme si pronajali podkroví, udělali jsme tam dvě malá studia a z nich jsme vysílali,” vzpomíná.

O pravdivosti rčení svého kamaráda se Martin Kolovratník přesvědčil na vlastní kůži. „Ve skrytu duše cítím, že se jednou k rádiu vrátím. Až nechám politiky, a já vím, že to nebudu dělat celý život, tak bych se rád vrátil. A dokonce mám vytipovaný i formát, a to Noční linku vysílanou na regionálních stanicích, kterou jsem dříve i živě vysílal,” říká se smíchem.

Vášeň pro tanec

Martin Kolovratník se společně se svou manželkou dlouhodobě věnuje tanci. „S manželkou moc rádi tančíme a plesy skoro vymetáme. V zimě jsme tak každý pátek a sobotu na nějaké akci,“ přiznává poslanec. „Moje žena by chtěla dělat tanec i sportovně, tedy poloprofesionálně, ale tady se musím přiznat, že nemám kvůli práci čas,“ dodává.

Ze standardních tanců ovládá poslanec prakticky všechny, na akrobatické kousky typické pro některé latinskoamerické tance si ale netroufá: „Samozřejmě dispozice mé manželky na to jsou vhodné, ale já už na to nemám sílu,“ směje se Martin Kolovratník.

Dovolená v Pardubickém kraji

S Pardubickým krajem, odkud poslanec pochází, jsou neodmyslitelně spjaté dostihy. „Do Pardubic na závodiště bych chtěl pozvat všechny posluchače, a to nejenom na známou Velkou pardubickou, která je sice nádherným mezinárodním dostihem, ale bohužel je až moc společenská. V sezóně je ale několik dostihových víkendů, kdy můžete dorazit s rodinou, pronajmout si kočár, projet se po závodišti a vsadit si na koně bez toho, aby tam bylo hodně lidí,“ doporučuje Kolovratník.

Poslanec také rád cestuje, a to nejenom do zahraničí, ale i v Česku. „Jsem velký patriot a mám rád naši zemi. A třeba v letošním roce přemýšlím, že budeme s rodinou na dovolené jenom v Pardubickém kraji a podpoříme naši ekonomiku,“ uzavírá.

Jaký je Martin Kolovratník otec a k čemu vede své dva syny? Zjistíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.