Pořadatelé Jiráskova Hronova museli jeho devadesátý ročník přizpůsobit hrozbě onemocnění covid-19

31. červenec 2020

V Hronově dnes večer začíná devadesátý Jiráskův Hronov. Tradiční mezidruhová přehlídka amatérského divadla nabídne v příštích dnech téměř pět desítek představení, řadu koncertů a seminářů. Zčásti ji ale ovlivní pandemie koronaviru a to i přesto, že Náchodsko patří mezi nejméně zasažené oblasti Česka.

„Kulturní a informační středisko, u telefonu Voborníková, dobrý den."
Festival stále ještě nezačal, přesto má Klára Voborníková plné ruce práce. Stará se o prodej vstupenek.
„Nejvíce si lidé objednávají lístky přes internet. A největší zájem se asi o představení Divadla Radar s názvem Doručeno, zobrazeno, přečteno."

Čtěte také

Na Jiráskův Hronov je momentálně prodáno, a nebo zarezervováno přes tři tisíc vstupenek, zájem je prý ale o trochu menší než loni.
„Možná to má příčinu v momentální situaci. Už máme několik rezervací zrušených právě na základě obavy z koronaviru."

Organizátoři chystají pravidelnou dezinfekci společných prostor, k prodeji nabízí roušky, na řadě míst rozmísťují další ochranné pomůcky.
„Helčo, prosím tě, jak ty dezinfekce? Daly jste je tam?"

Asi největším omezením je to, že návštěvníci budou muset mít na většině představení ve vnitřních prostorách roušky, říká programový ředitel Jan Julínek.
„Je povinnost roušek ve vnitřních prostorách pokud bude na představení více než sto lidí."

Jiráskův Hronov
je nejstarší kontinuálně trvající divadelní festival na světě. Letos se koná od 31. července do 8. srpna. Festival je koncipován jako celostátní mezidruhová přehlídka amatérského divadla s mezinárodní účastí, jako nesoutěžní přehlídka otevřená všem divadelním druhům, žánrům, nejrůznějším inscenačním postupům, stylům a poetikám.

Představení zařazená do hlavního programu se letos právě kvůli mimořádné situaci budou hrát pouze v Jiráskově divadle a Čapkově sále, další prostory pro návštěvníky budou venkovní.

Čtěte také

„Tohle bude pódium na zahájení Jiráskova Hronova, kde bude vystupovat Koletova hornická hudba. Právě to tady chystáme," říká Michal Kops a spolu s ostatními pokračuje ve vykládání materiálu z dodávky.

Tradiční zázemí festival nabídne také v parku Aloise Jiráska. Tam lidé na dvou pódiích uvidí doprovodný a volný program.

„Budou tady koncerty a představení patřící do doprovodného programu Jiráskova Hronova," dodává ředitelka hronovského kulturního a informačního střediska Šárka Čmělíková.

Jiráskovo divadlo v Hronově

Devadesátý ročník přehlídky amatérského divadla začne v pátek 31. července v 18 hodin v Jiráskově divadle představením Divadelního spolku Kolár z Police nad Metují s názvem Světáci a potrvá až do příští soboty.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.