Pořád něco dělejte. Skauting podle Jaroslava Foglara

24. duben 2024

Jaroslav Foglar byl klíčovou osobností českého skautingu. A to přesto, že jeho vztahy se skautskou organizací nebyly nikdy jednoduché a po druhé světové válce se s ní natrvalo rozešel. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Otakar Brousek mladší
Připravil: Pavel Hlavatý
Premiéra: 24. 4. 2024

V pořadu zazní ukázky z rozhovorů s Jaroslavem Foglarem z let 1982 a 1986, které natočil badatel, publicista a také bývalý člen jeho oddílu Jaroslav Čvančara. Ten rovněž v pořadu – spolu s vedoucím archivu Junáka Romanem Šantorou – na Jaroslava Foglara vzpomíná a zasazuje jeho osobnost do literárního a společenského kontextu.

Připomenut je Foglarův zásadní vklad do skautské subkultury. Vedle konkrétní, takřka každodenní mnohaleté práce s dětmi a mladými lidmi to bylo vymýšlení nejrůznějších oddílových her, rituálů, dlouhodobých programů jako například slavný „Modrý život“ nebo psaní deníků a kronik.

Jaroslav Foglar na táboře

V rozvorech Foglar přibližuje inspirační zdroje svého díla a hovoří o vztazích s klíčovými skautskými osobnostmi, nakladateli, cenzory, ale také ilustrátory svých knih a komiksů. S odstupem předkládá historii zákazů svého díla jak po roce 1948, tak za normalizace.

K reflexi Foglarova díla pomohou ukázky z lektorských posudků literárního kritika Jana Lopatky z roku 1982, ve kterých pod cizím jménem sám jako zakázaný autor doporučuje nakladatelství k vydání zakázaného autora. Dále zazní ukázky z Foglarova díla, úryvky z odborné literatury i písně Hochů od Bobří řeky a hudba Štěpána Raka.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související