Popadl kozla za nohy a rohy a mrštil jím do rybníka

22. březen 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

Zámek Žinkovy najdeme ve stejnojmenné obci na jižním Plzeňsku. V minulosti tady došlo k jednomu kurióznímu incidentu mezi tulákem a kozlem, který neváhal zaznamenat tamní kronikář.

Zámek Žinkovy

„V době, kdy na zámku sídlili šlechtici z Harrachu, se odehrává náš příběh. Nemáme přesný letopočet, ale víme, že to bylo před mnoha lety,“ začala vyprávět autorka historicky zaměřených publikací Eva Horová, která dále pokračovala:

„Jistý pan Venclíček, který pocházel z Blovic, chodil po hrázi přilehlého rybníka Labuť, kde se tehdy pásli kozy a kozlové. V té době nebyl na hrázi žádný pasáček, a kozlové byli obyčejnému lidu velmi nebezpeční, neboť trkali a mohli člověka zranit nebo i zabít.“

Toulal se po kraji a dělal různé vylomeniny

Venclíčkovi to ale nikterak nevadilo: „Byla to taková zvláštní postavička, z dnešního pohledu ho můžeme označit za tuláka. Chodil od vesnice k vesnici a dělal různé vylomeniny. Když uviděl kozly na hrázi, začal je dráždit, až ho jeden velice potrkal. Venclíček byl překvapený, nečekal to, tak v sobě najednou zburcoval všechnu sílu, zvedl se a rozeběhl se proti jednomu kozlovi. Vzal ho za nohy a rohy a mrštil jím do rybníka, až se kozel utopil,“ popsala Horová.

Celou tuto nevšední podívanou sledoval z okna svého zámku hrabě Harrach, kterému se tento výjev pochopitelně nelíbil. Ubližovat zvířatům se prostě nemá. „Nechal zapřáhnout kočár a přikázal lokaji, aby se za lumpem vypravil. Venclíčka dohonili nedaleko rybníka a lokaj jej přivezl na zámek. Už v kočáru se Venclíček rozechvěl a bál se, co s ním bude,“ řekla Eva Horová.

Pan hrabě ho nechal na zámku natáhnout na břicho na lavici a nařídil, aby mu bylo uštědřeno 25 ran na holou zadnici. Poté Venclíček odkráčel. 

Celá situace měla ale dohru. Poslechněte si, jak příběh dopadl.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.