Polovina studentů se do Karlovarského kraje nechce vrátit, hospodářská komora proto chystá besedy

21. březen 2023 11:55

Nízké platy a nedostatek atraktivních pracovních pozic, to jsou nejčastější důvody, proč Karlovarský kraj opouští po studiu velké množství mladých lidí. Situací se dlouhodobě zabývá vedení kraje a nalákat studenty zpět se teď snaží taky Krajská hospodářská komora.

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje plánuje například pořádat přednášky na středních školách, hlavně gymnáziích, odkud velká část studentů míří na vysoké školy. Přednášky by měly být s úspěšnými manažery, kteří studentům poví, proč zůstali v Karlovarském kraji a jakou pracovní pozici tady zastávají.

„Připravujeme besedy s úspěšnými manažery, kteří buď pocházejí z Karlovarského kraje, nebo se sem přestěhovali. Chceme ukazovat, že u nás v kraji jsou zajímavé pracovní příležitosti,“ potvrdila ředitelka organizace Lenka Mansfeldová.

Krajská hospodářská komora už také zjišťovala zájem vysokoškoláků o návrat do Karlovarského kraje po studiu, a to na veletrhu pracovních příležitostí, který pořádala Západočeská univerzita v Plzni. Zpět se chce po studiu vrátit zhruba polovina oslovených vysokoškoláků. Polovina studentů se vrátit neplánuje hlavně kvůli neatraktivním pracovním pozicím a nízkému platu.

Podle Mansfeldové jsou ale podobné obavy zbytečné: „Prezentovali jsme pracovní nabídky třinácti dalších zaměstnavatelů. Mezi nimi byla řada zajímavých pracovních pozic s nástupním platem až 50 tisíc korun.“

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio