Politolog: V Plzni vznikla koalice velice rychle. Od začátku to vypadalo zvláštně

26. září 2022 17:24, aktualizováno

V Plzni chce v dalších čtyřech letech vládnout hnutí ANO. I když volby vyhrálo SPOLU a ANO skončilo na druhém místě, dohodlo se na koalici s Piráty a Starosty a stranou PRO Plzeň.

Povolební vyjednávání mezi stranami zatím pokračuje. „Z pohledu politologa je nesmírně zajímavé víkendové dění, kdy se ANO zřejmě inspirovalo předchozími neúspěchy při povolebních vyjednáváních a jednalo velmi rychle,“ okomentoval situaci po víkendových komunálních volbách politolog Petr Jurek ze Západočeské univerzity. Koalici mělo hnutí ANO dohodnutou téměř ihned po sečtení hlasů.

Stranický systém v Plzni se koncentruje. „Vítězové hnutí ANO a SPOLU s malým rozestupem získali více než v předchozích volbách,“ zmínil Petr Jurek. Zároveň zmizely některé tradiční strany z plzeňského zastupitelstva jako je ČSSD a KSČM. K velkým zvratům či překvapením ve výsledcích voleb nedošlo. Spíše se potvrdila očekávání.

Primátorem Plzně bude lídr ANO Roman Zarzycký

V minulosti se hnutí ANO vymstilo, že po volbách nejednalo rychle. Koaliční partneři si však pravděpodobně měli dostatečně promyslet důsledky jejich rozhodnutí, že se spojí s dvěma kandidáty zvolenými za SPD. Koalice, která by zahrnovala PRO Plzeň, má podle politologa Petra Jurka větší šance na to, že vydrží ve vedení města po celé funkční období než předchozí varianta s podporou SPD.

Voliče v Plzni čeká ještě druhé kolo senátních voleb, do kterého postoupil Karel Naxera a Daniela Kovářová. Jedná se o dva velice odlišné kandidáty. Záležet bude nyní na tom, zda voliči, kteří v prvním kole volili kandidáta Josefa Váňu, jenž do druhého kola nepostoupil, přijdou k volbám a jak budou volit.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio