Policistů na Tachovsku bude více

17. leden 2019 16:14

Stříbro a okolní obce chtějí předcházet problémům s agenturními pracovníky. Posilují proto například bezpečnost v okolí průmyslových zón.

Nižší stavy policistů na Tachovsku, kde je nejvíce průmyslových zón a zahraničních dělníků v Plzeňském kraji, by měly už letos vzrůst. Řekli to tento týden ve Stříbře ministr vnitra Jan Hamáček a krajský policejní ředitel Pavel Krákora.

„Odhaduje se, že je ve Stříbře ubytováno zhruba 2 000 pracovníků, kteří jsou zaměstnáni v průmyslových zónách,“ uvedl pro představu stříbrský starosta Václav Votava. Dodal, že tito lidé využívají služby ve městě, neplatí za odpady a někteří z nich můžou mít i problémy se zákonem. Firmy v současné době, aby udržely výrobu, pracovníky včetně těch agenturních potřebují. Například jednatel stříbrské firmy vyrábějící radiátory Petr Holeček si rizika spojená s agenturním zaměstnáváním uvědomuje. „Myslíme si, že to je problém, a přemýšlíme o tom, že pokud bychom brali agenturní pracovníky, že by to byly páry, protože pokud jsou tu chlapi sami, tak je větší riziko, že můžou dělat nějaký nepořádek,“ uvedl.

Hamáček chce více našich i zahraničních policistů

Hamáček potvrdil, že na Tachovsku včetně Stříbra je podstav policistů. Důvodem je vysoká konkurence na trhu práce v průmyslových zónách i blízkého Německa. „Snažíme se přidávat policii tabulky. Pro Plzeňský kraj je to na tento rok 47 tabulkových míst navíc. Současně se snažíme, aby byli policisté konkurenceschopní na trhu práce, a snažíme se je slušně zaplatit," řekl ministr. Letošní meziroční navýšení je podle něj v průměru kolem 3000 korun měsíčně u každého policisty.

Se zajištěním bezpečnosti v místech s větším množstvím zahraničních dělníků by podle Hamáčka mohli pomáhat policisté z ciziny. „Hovořil jsem s policejním prezidentem, on se obrátí na své kolegy v Polsku, Slovensku, Maďarsku a Rumunsku a pokusíme se dostat na delší pobyt do naší republiky policisty z těchto zemí tak, aby byly k dispozici naší policii v regionech, kde jsou dělníci právě z těchto zemí.“ Ministr Hamáček chce také znovu otevřít téma znovuzavedení evidence přechodného pobytu, kterou kvůli lepšímu přehledu o cizincích žádají někteří starostové.

Města chystají vlastní opatření

Stříbro se snaží posilovat městskou policii, která má sedm strážníků a dva čekatele a chce se dostat na 14, aby mohli sloužit nepřetržitě. Na možná rizika spojená s cizími pracovníky se dlouhodobě připravují také Kostelec nebo Kladruby, které sousedí s průmyslovou zónou v Ostrově. Plzeňský kraj dal těmto obcím dotaci, aby si najímali strážníky ze Stříbra. Stříbro ale strážníky nemá ani pro svoji potřebu. Plán obcí u průmyslových zón vytvořit vlastní městkou policii také nevyšel. Starosta Kostelce František Trhlík proto nově sází na kamery. „Chtěli bychom je dát do Ostrova u Stříbra a do Kostelce a budeme žádat o dotaci Plzeňský kraj,“ řekl. Obraz z kamer by sledovali policisté ve Stříbře. Policie je připravena pomoci, slíbil její krajský šéf Pavel Krákora.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio