Policisté Karlovarského kraje začali využívat unikátní 3D skener. Ten urychlí nejen vyšetřování dopravních nehod

23. květen 2019 15:35

Obvykle trvá policistům několik hodin, než náležitě zdokumentují místo dopravní nehody. Nyní jim to usnadní nová technická pomůcka.

Díky novému skenovacímu zařízení bude možné získat přesná data o dopravní nehodě řádově do několika minut. Samozřejmě bude záležet na typu dopravní události. Kromě toho počítá Krajské ředitelství Karlovarské kraje s využitím nového zařízení i pro vyšetřování závažných trestných činů.

„3D skener naskenuje místo události v HD kvalitě i v infračerveném spektru. V prvním kole to naskenuje a ve druhém nafotí. Poté stačí vyndat přenosné zařízení USB flash disk a stáhnout z něj data do počítače. Policista může pracovat de facto na místě události. V terénu je hotov přibližně za 30 minut,“ uvedl vedoucí dopravní policie Karlovarského kraje Pavel Žíha. Takové zdokumentování lze použít jako přesné zaznamenání události, se kterým je možné dále pracovat v rámci dalšího zkoumání například soudními znalci.

Pro představu lze tuto vizualizaci použít podobně jako plánek místa činu, kde lze dodatečně doměřit potřebné údaje, ale ve zpracování se jedná o několikanásobně lepší dokumentaci s přesností 1 milimetr na 25 metrů.

Skener odhalí spoustu skrytých stop. Dokáže určit, jestli bylo auto už v minulosti bourané a kdo ho řídil

„Infračervené spektrum skeneru zaznamená i skryté stopy. Například rozpozná přestříkaný lak auta. Ukáže, že původní lak je jiný než ten původní. Když vám někdo tvrdí, že auto nebylo bourané, my to zjistíme. Pro nás jsou ale důležité skryté stopy, protože víme, jak vypadají silnice, které jsou zaprášené, špinavé, prší, jsou tam olejové stopy. To vše dokáže skener odhalit,“ popisuje jednu z výhod zařízení Žíha.

Vysoká přesnost zařízení odhalí mimo jiné, kdo automobil v době nehody skutečně řídil: „Pokud nám bude řidič tvrdit, že vozidlo neřídil a je například výrazně vysoký a řekne, že to řídil někdo výrazně menší, tak si to naskenujeme, zjistíme vzdálenost od volantu, sedačky a budeme schopni negovat takovou výpověď.“

Další výhodou, kterou skener v rámci vyšetřování dopravních nehod disponuje je neomezení plynulosti provozu. Je nastaven tak, aby snímal pouze stojící objekty, tudíž vozidla projíždějící kolem nijak zaznamenávání dokumentace neohrozí.

Cena tohoto skeneru vyšla přibližně na 2,5 milionu korun včetně licencí programu, zakoupil ho Karlovarský kraj. Policisté v Karlových Varech budou využívat konkrétně 3D Scanner Leica, což je nejnovější model v České republice. Stejný typ využívají pouze policisté ze Znojma nebo pražská policejní akademie.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , KŘP Karlovarského kraje
Spustit audio