Policisté a záchranáři nacvičovali zásah proti davu fanoušků

5. červen 2019 09:35

Policisté a záchranáři si včera na stadionu ve Štruncových sadech vyzkoušeli zásah proti davu fanoušků. V Doosan aréně se konala velká mezinárodní cvičná akce záchranného systému. V dalších dnech si policisté vyzkouší ještě zásah ve vlaku, na vodní hladině nebo na letišti.

Policisté zasahovali v Plzni proti víc než třem stovkám fotbalových fanoušků. Několik desítek lidí utrpělo vážná zranění, osm fanoušků ještě na stadionu ve Štruncových sadech zemřelo. Naštěstí ale jen jako – v rámci mezinárodního cvičení. Policisté, hasiči i záchranáři doufají, že se jeho scénář nikdy nenaplní. Dobrou zprávou je, že všechny složky integrovaného záchranného systému spolupracují. A platí to i o speciálních zásahových jednotkách z Německa, které se do cvičné akce zapojily.  

„Celkem bylo 38 osob postižených na zdraví, z toho 8 osob utrpělo zranění, která byla neslučitelná se životem,“ vysvětlil vedoucí zásahu, kapitán Petr Sobota. Do cvičení se zapojilo přibližně 700 policistů a figurantů. Jedním z nich  byl i Martin. Než ale došlo ostrou akci, všichni si vše několikrát vyzkoušeli. „My jsme tady byli od rána a čtyřikrát jsme to nacvičovali, takže už jsme věděli, co a jak bude. Já jsem dělal zraněného, měl jsem mít těžší otřes mozku, měl jsem se přetahovat s jedním figurantem, který měl být agresivní a napadat ostatní. V jednu chvíli mě napadl a já jsem si měl rozrazit hlavu o zábradlí,“ popsal.

Celý zásah měl přesná pravidla, včetně roztřídění lidí podle závažnosti jejich zranění a následné předání záchranářům, kteří pak fanoušky - figuranty odváželi do nemocnic. Podobné cvičení absolvují policisté, hasiči a záchranáři každý rok, ale je to stále jen cvičení. Mluvčí zdravotní záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová přidala i jeden letošní skutečný případ: „Došlo k použití slzného plynu a napadení, kterého se účastnilo více lidí, zejména mužů. Asi kolem osmi osob jsme ošetřili a převáželi jsme nakonec jenom tři zraněné. Panika, která na místě vládla, byla nepříjemná.“  

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň