Policejní uniformy z roku 1942 i obušek pohotovostního pluku nabízí nová výstava v Nepomuku

23. květen 2022 11:06, aktualizováno

Jaká základní barva patří k tradiční české policejní uniformě? I to se dozvíte na nové výstavě v nepomuckém městském muzeu věnované právě policii. Nejstarší vystavené uniformy pochází z roku 1942. Kromě nich tu ale najdete i tradiční policejní výbavu. Kdysi k ní patřil i kulomet.

Výstava Ve službě za všech okolností

Nová výstava s názvem Ve službě za všech okolností přibližuje činnost a podobu policie od protektorátu až po současnost. Najdete zde především uniformy, přičemž většina z nich jsou originály. „Zajímavostí je, že tradiční barvou českých policejních uniforem byla v historii červená,“ vysvětlujte autor výstavy Patrik Keller.

Na výstavě si prohlédnete i pouta, dýky, samopaly a další výstroj a výzbroj, kterou měla k dispozici policie. Najdete zde něco z kriminalistiky, dopravní policie, většina exponátů patří k pořádkové policii. „Část výstavy je věnována také pohotovostnímu pluku veřejné bezpečnosti, takže návštěvník uvidí štít, helmu, obušek, tzv. federál, i odznak pohotovostního pluku,“ dodává autor. Nejnovější kousky pak představují policejní stejnokroje z roku 2015.

Výstavu můžete navštívit až do konce roku. Otevírací doba Městského muzea a galerie Nepomuk je od úterý do neděle 10 do 17 hodin (polední pauza 11.30-12.00).

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio