Policejní cyklohlídky vyjíždí na hůře přístupná, ale turisty oblíbená místa

25. červenec 2021 18:15, aktualizováno

Policisty lze potkat i na kole. Na Železnorudsku vyjíždějí policejní cyklohlídky do terénu vcelku pravidelně. Jsou tak blíže lidem a dostanou se na hůře přístupná a zároveň turisticky exponovaná místa.

Na parkovištích se policejní cyklohlídky zaměřují na bezpečnost majetku. „Lidé si často zapomenou nějaké věci u auta a odejdou od vozidla. Dále se zaměřujeme na pomoc lidem, kteří sem prvně přijdou a neví jakou cestou se vydat,“ vysvětlil zástupce velitele železnorudských policistů Bohumil Ouda.

Policejní cyklohlídka na Šumavě

Cyklohlídky vyrážejí na často frekventovaná místa, kde se shlukuje větší množství lidí a zároveň jsou to místa, která nejsou autem dobře přístupná. „Lépe se mi takto jedná s lidmi, než kdybych přijel do zákazu k jezeru policejním autem a tam lidem říkal, že dělají něco špatně. Toto je si myslím dobrý krok,“ poznamenal Bohumil Ouda.

Cyklohlídka je oděna v cyklistickém a přes sportovní oblečení má nasazenou reflexní vestu s nápisem policie. Cyklistickou hlídku si policisté užívají. „Jsem veliký nadšenec veškerého sportu a cyklistiky,“ dodal policista Michal Rubáš.

Velkým nešvarem, na který se policisté snaží upozornit, je, že cyklisté jezdí po silnicích či stezkách vedle sebe. Tím ohrožují jak provoz na pozemních komunikacích, tak pěší turisty na stezkách.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio