Pokud nemáte příznaky, žlučníkové kameny nejsou indikací k operaci

8. únor 2021

„Preventivní vynětí žlučníku s kameny se neprovádí, čekáme na potíže. Lidé se vyhnou komplikacím spojeným s operací a celkovou anestezií,“ vysvětluje gastroenterolog MUDr. Petr Mikoláš.

Výskyt žlučníkových kamenů je v průměru dvakrát častější u žen než u mužů. „Vyšší hladina estrogenů, zejména v období gravidity a kojení, způsobuje zahuštění žluči a tím zvětšuje pravděpodobnost vzniku kamínků. Není nijak výjimečné, že těhotná žena dostane žlučníkovou koliku a v krajním případě musí být akutně laparoskopicky operována. Záleží i na počtu těhotenství a také na užívání hormonální antikoncepce. Přibližně v 50 letech přichází se změnou hormonálních hladin u žen útlum, takže podle statistiky do 75 let každý pátý muž a každá třetí žena má kameny ve žlučníku. V naší zemi tedy žije několik milionů lidí se žlučníkovými kameny,“ vypočítává plzeňský gastroenterolog MUDr. Petr Mikoláš.

Rizikovými faktory pro tvorbu žlučníkových kamenů jsou obezita a vysoká hladina tuků, především triglyceridů, v krvi. Významnou roli hraje také dědičnost. V prevenci je vedle udržování si přiměřené váhy, dostatku pohybu a zdravé výživy důležitý pitný režim. „Obecně všem tělním tekutinám prospívá snížení jejich hustoty objemem vypité tekutiny. V tomto směru nemám námitky ani proti pivu plzeňského typu, které žluč naředí a je jistou prevencí problémů se žlučníkem,“ odpovídá lékař s úsměvem na přímou otázku týkající se piva. Nezavrhuje ani živočišné tuky, ovšem konzumované střídmě, aby příliš nezatížily metabolismus jater.

Kde to bolí, když bolí žlučník

Když vás zlobí žlučník, pociťujete to na pravé straně břicha nahoře těsně pod žebry. „Ten klasický bod je na okraji dolního žeberního oblouku vpravo. Kdybychom měli zednickou olovnici a spustili ji přes pravou prsní bradavku, pak v místě, kde protne dolní okraj žeber, je bod žlučníku,“ upřesňuje MUDr. Mikoláš, „žlučník je v tomto vcelku nezaměnitelný. A když se rozbolí, zase typicky se bolest šíří po vláknech bloudivého nervu do pravého ramene, popřípadě podél pravého žeberního oblouku dozadu pod pravou lopatku.“

Není vyloučeno, že žlučníkový záchvat po několika minutách nebo desítkách minut odezní. „Jako domácí první pomoc pomáhá suché teplo, neboli plena nahřátá na topení a přiložená na bolestivé místo, dále teplá koupel a klasikou jsou spasmolytika uvolňující křeče, například algifenové kapky. Mluvíme o náhlé kolice, nesmí tam být rozvinutý zánět, což už je komplikace,“ říká gastroenterolog.

Kdy se žlučníkovým záchvatem k lékaři a co vás v nemocnici čeká

Čtěte také

Pokud bolest přetrvává dvě až tři hodiny a přidává se pocit na zvracení, zvracení, třesavka, zimnice a celkový stav vyčerpání, zamiřte na pohotovost. „Akutní žlučníkový záchvat může řešit chirurg, ale i obecný internista. Většinou stačí podání infuze s léky na uvolnění a proti bolesti,“ uklidňuje MUDr. Petr Mikoláš.

K operaci se přistupuje, když k výrazným potížím dochází opakovaně. Obvykle bývá laparoskopická, s přihlédnutím k věku a celkovému zdravotnímu stavu pacienta často v režimu jednodenní chirurgie. Výkon se provádí u lidí do 85 let bez závažného onemocnění, cukrovka a vysoký krevní tlak nejsou překážkou. Ročně je k operaci indikováno jedno procento ze všech osob se žlučníkovými kameny. Podle počtu, velikosti ani tvaru kamenů nelze předem určit, zda chirurgický zákrok někdy bude nutný.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.