Pokrývači nejsou. A bude hůř

18. září 2019 13:00

Potřebujete spravit střechu? V Plzeňském kraji si na pokrývače můžete počkat i několik měsíců. Kvalifikovaných odborníků totiž ubývá a noví nejsou. Třeba Střední odborné učiliště stavební v Plzni, které jako jediné v Plzeňském kraji obor pokrývač nabízí, už tři roky po sobě neotevřelo první ročník.

„Je to fyzicky náročná práce, ve výškách a za každého počasí,“ říká Karel Konopík, majitel pokrývačské firmy, který se této práci věnuje už třicet let. Ve firmě má jako pomocníka vyučeného obkladače, ale pracovali u něj i kuchaři. Prý to zvládali dobře.

Škola je na obor vybavená, ale zájem není

Šikovný pokrývač si během hlavní sezóny vydělá v našem kraji třeba i 45 000 korun. Spíš než peníze tedy odrazuje náročná a někdy trošku nebezpečná práce. I proto je zájem o učební obor pokrývač téměř nulový. „Máme ročně dva nebo tři zájemce. To je počet, kdy si vůbec nemůžeme dovolit tu skupinu otevřít. To bychom nebyli schopni finančně zvládnout,“ říká ředitel Středního odborného učiliště stavebního v Plzni Miloslav Šteffek.

Škola přitom má veškeré vybavení - pomůcky, nářadí i cvičné krovy. Na jaře bude obor žákům 9. tříd základních škol opět nabízet. Jaký bude zájem, to je ale ve hvězdách. Cesta, jak obor pokrývač zachránit existuje. Miloslav Šteffek navrhuje sloučit některé hodně příbuzné obory. V tomto případě pokrývač a klempíř.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio