Pojďte se s námi projít místy, kde se točil úspěšný krimi seriál Zločiny Velké Prahy

7. duben 2021

Krimi seriál Zločiny Velké Prahy z období první republiky, který vysílala Česká televize, byl mezi diváky velmi oblíbený. Sledovala ho i naše pražská kolegyně Jolana Nováková a u jednotlivých dílů tipovala, na kterých místech metropole se natáčelo. A pak se rozhodla, že se vydá do ulic hlavního města si svoje tipy potvrdit.

V hlavních rolích seriálu se představili Jaroslav Plesl coby vrchní inspektor Hynek Budík, Jiří Langmajer jako inspektor Rudolf Havlík a policejního agenta Martina Nováčka si zahrál Denis Šafařík. Ten se stal průvodcem naší redaktorky po místech, na kterých se seriál v metropoli natáčel.

V hlavním městě se točilo v budově Hlaholu na Masarykově nábřeží, v bubenečské Staré čistírně odpadních vod, v seriálu se objevily uličky na Vyšehradě, Podolská vodárna, Loreta nebo bývalá Legiobanka v ulici Na Poříčí.

V nechvalně proslulém Petschkově paláci měl kancelář seriálový policejní prezident Jiří Bartoška. A byly to opravdu kanceláře policejního prezidenta z období první republiky. Ostatní kanceláře vyšetřovatelů nebo Budíkův byt byly pouze dekorace. Ovšem vybavené dobovým nábytkem, porcelánem a dalšími věcmi denní potřeby.

V seriálu si zahrála bývalá Legiobanka v ulici Na Poříčí

Dům, ve kterém žila rodina inspektora Budíka, situovali filmaři do Salvátorské ulice. Záběry z pitevny, kde v seriálu kraluje Jiří Lábus, vznikaly v Poštovním muzeu. Na malém plácku za Strakovou akademií, Úřadem vlády České republiky, si vyšetřovatelé u dřevěných stolů pochutnávali na pivu nebo na guláši. A také na klobáse.

„Diváci si určitě vzpomenou, že ta klobása byla veliká a mastná. A jednu scénu jsme točili asi patnáctkrát, takže jsem během ní snědl asi čtyři klobásy a bylo mi pak fakt špatně,“ směje se představitel Martina Nováčka Denis Šafařík.

Filmové triky dokážou divy

Kromě toho bylo potřeba navodit atmosféru doby před téměř sto lety. Filmové triky ze záběrů vymazaly moderní budovy, dopravní značky nebo jména současných firem. A něco jiného naopak „přikouzlily“, třeba zaparkované staré automobily nebo další ulice v okolí, které nebyly zabrané pro natáčení. Některé triky dokonce dokázaly opravit památky, a tak fasády domů vypadaly jako nové. Anebo změnily roční období, přidaly sníh nebo listí na stromy.

Denis Šafařík hrál v seriálu policejního agenta Martina Nováčka

Seriál Zločiny Velké Prahy se točil od ledna do října 2019. Filmaři často vyjížděli i mimo Prahu. Natáčelo se například na jezírku Žernovka, u studny v Uhersku na Pardubicku, na zámku Veltrusy nebo v historické pekárně v Černčicích.

A Denis Šafařík? Pokud byste čekali snaživého nešiku s hladkým účesem oblečeného v pumpkách, jak jste agenta Nováčka znali z televize, byli byste překvapení. Rozčepýřený a lehce extravagantně oblečený herec rozhodně nepůsobí nesměle, jako v seriálu. Je s ním legrace, je skromný, ale sebejistý a charizmatický.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.