Pojďme spolu do Betléma, láká návštěvníky sokolovské muzeum

25. prosinec 2019 08:30

Muzeum Sokolov zve na výstavu nazvanou příznačně Pojďme spolu do betléma. Představuje většinu sbírkových předmětů muzea, které se týkají betlémů a betlémářství. K vidění je zde 54 betlémů.

Betlémy v Sokolově jsou z mnoha míst celého Česka a z řady různých materiálů. „Například betlém z kukuřičného šustí je ze Zlínska a je vidět, že jsou na něm patrné vlivy valašského lidového umění. Pod ním je keramický betlém z jižních Čech, z Trhových Svin a chaloupka vedle, to je typický slovenský vyřezávaný betlém,“ dokumentuje různorodost výstavy kurátor Jiří Beran.

Atmosféru výstavy dotváří nejrozsáhlejší betlém z kolekce vystavené v sokolovském muzeu s několika desítkami postaviček z překližky. Jejich autorem je sokolovský nadšenec Vladimír Krist. Jeho práce znají návštěvníci hornického muzea v Krásnu, kde vytvořil několik exponátů, včetně velkých modelů středověkých dolů s důlním zařízením a postavičkami horníků. V Sokolově jsou vystaveny jeho ploché figurky. Kromě Josefa, Marie a jezulátka vytvořil ale také například figurky k zimní zabijačce, vodníka a mnoho dalších postav.

Betlémy můžete v sokolovském muzeu vidět do 2. února příštího roku.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio