Podvodníci na Plzeňsku lákají z lidí peníze prostřednictvím falešných e-mailů finanční správy

18. prosinec 2018 10:56

Finanční správa varuje občany před podvodnými e-maily, jimiž se někdo snaží vylákat z občanů peníze, přičemž zneužívá jména finančních úřadů v Plzeňském kraji.

„E-mail vypadá jako upozornění úřadu na daňový nedoplatek. Dlužník je vyzýván, aby částku uhradil na uvedený bankovní účet, který však v žádném případě není účtem finančního úřadu,“ řekla mluvčí Finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková. Za pondělní odpoledne jich má hlášeno minimálně deset.

Podvodné e-maily jsou rozesílány z adresy podatelna@fsmfcr.cz a jsou podepsány jmény ředitelů finančních úřadů, konkrétně jmény Bohdan Kaprál nebo Ing. Mgr. Jaromír Lepič.

V podvodném e-mailu je uvedeno, že „na základě zpětného auditu daňových povinností pro daně z příjmu z podnikatelské činnosti za období 2015–2017 jsme zjistili, že u Vás evidujeme daňový nedoplatek ve výši 23.567 Kč. Dále jsme Vám museli vypočítat penále ve výši 9.670 Kč." Dále se tam uvádí, že penále lze prominout, pokud se nedoplatek uhradí do pěti pracovních dnů od výzvy na účet 670100-2211214278/6210.

Vodítkem pro rozeznání podvodného e-mailu je jiný kód banky

„Upozorňujeme, že se nejedná o zprávy rozesílané finanční správou, oficiální doména má tvar ...@fs.mfcr.cz a čísla účtů jsou zveřejněna na webu Finanční správy ČR, kde je možné si je zkontrolovat," uvedla mluvčí krajského finančního úřadu. Veškeré účty finanční správy jsou vždy u České národní banky s kódem banky 0710.

Pokud lidé podobný e-mail dostanou, mají to nahlásit na finanční úřad. Ten taky v této souvislosti zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio