Podvodná reklama je od té skutečné k nerozeznání. Na YouTube se šíří lavinovou rychlostí

15. prosinec 2023

Na YouTube se znovu šíří podvodné reklamy, které zneužívají tváře veřejně známých lidí a firem. Proč je jejich odstraňování problematické a dá se vůbec taková podvodná reklama odhalit?

Na YouTube se v poslední době strhla lavina podvodných reklam, které zneužívají tváře známých osobností, jako je například český prezident Petr Pavel nebo americký podnikatel Elon Musk. I když je reklama uživateli nahlášena jako podvodná, Google hlášení odmítne jako bezpředmětné.

Je to především kvůli tomu, že podvodníci využívají techniky, které zobrazují rozdílný obsah moderátorům, správcům sítí a koncovým uživatelům. Z tohoto důvodu pak automatické systémy mnohdy podvodnou nebo klamavou reklamu neodhalí.

„Podobnost mezi podvodem a reálnou obchodní nabídkou je příliš velká. Jinými slovy řečeno, rozlišovacích znaků, podle kterých by se dalo jasně dokázat, že toto je podvodná nabídka, bez toho, že ji prozkoumáme věcně, je příliš málo. Při automatickém zpracování je asi velice těžké ten podvod rozpoznat. Bez ohledu na to, kolik chytrých programátorů a kolik technického vybavení na to Google má,“ komentuje Petr Koubský z Deníku N.

Čtěte také

V současné době se jedná hlavně o podvodnou reklamu, která má lákat uživatele do údajné investiční platformy české energetické firmy ČEZ. Firma dokonce vydala oficiální varování před takovými podvodnými reklamami, stejně jako Česká národní banka. I přes tato varování ale reklamy Google vyhodnocuje jako nezávadné.

Způsobem, jak proti takovým reklamám bojovat, by mohly být vyšší investice ze strany společnosti Google do systému, který by takové podvody lépe odhaloval.

„Určitě to není problém jenom v České republice a určitě to není jednorázový problém. Měli by to udělat a je to jejich odpovědnost. Přinejmenším v tom smyslu, že to nikdo jiný udělat zřejmě nemůže. Nikdo jiný asi nemá možnost tímto způsobem separovat legitimní reklamu od podvodné,“ dodává Petr Koubský.

AI stejně přesná jako lidský lékař, soud herního studia s Googlem a první vydavatel spolupracující s ChatGPT jsou dalšími tématy Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související